Pieczona papryka faszerowana

przepisnikmoniki.pl 11 miesięcy temu

Sezon na paprykę w pełni, więc "grzechem" byłoby nie skorzystać i nie przygotować dania z papryką w roli głównej. Jednym z klasyków papryczanych jest moim zdaniem papryka faszerowana - podpieczone warzywo jest smaczne, soczyste i pełne tego, co najbardziej lubimy lub akurat mamy pod ręką.



Do faszerowania używamy dużych papryk.

Pieczenie - duża, płaska blacha, 180 stopni Celsjusza, góra-dół, około 40 minut (do zapieczenia sera).


Składniki:

  • ok. 1 kg mięsa mielonego wieprzowego (polecam z szynki)
  • 2 łyżki oleju kokosowego (lub innego tłuszczu, który preferujemy)
  • 1 średnia cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 nieduża marchewka
  • 5 papryk (powinny być duże, inaczej zostanie nam farszu)
  • ok. 100 g sera mozzarella ("sucha" z bloku)
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • 0,5 łyżeczki tymianku
  • 0,5 łyżeczki lubczyku
  • 0,3 łyżeczki kardamonu


Wykonanie:

  1. Zaczynamy od przygotowania farszu. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy, odstawiamy.
  2. Marchewkę obieramy i ścieramy na dużych oczkach.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, czosnek, mielone oraz przyprawy. Podsmażamy.
  4. Pod koniec smażenia dodajemy startą marchewkę. Marchewka powinna się "przegrzać".
  5. Odstawiamy farsz do wystudzenia.
  6. Jeśli będziemy korzystać z sera z bloku, a nie tartego, ścieramy ser na grubych oczkach.
  7. Papryki myjemy, rozcinamy wzdłuż na pół, usuwamy gniazda nasienne, bez wycinania ogonka.
  8. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej połówki papryk.
  9. Każdą paprykę wypełniamy farszem, lekko go ubijając w środku, tak, by wypełnił wszystkie zakamarki.
  10. Nafaszerowane papryki posypujemy startą mozzarellą.
  11. Blachę z faszerowanymi paprykami wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na około 40 minut (do momentu przypieczenia sera).


Idź do oryginalnego materiału