Pieczona owsianka jak szarlotka. Przepis z miodem i jabłkami. Oto pomysł na zdrowe śniadanie

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Eleonora Tuveri/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne


Pieczona owsianka to przysmak, który warto zrobić na śniadanie lub zdrowy podwieczorek. Chrupiące połączenie jabłek, mleka i płatków owsianych nabierze zupełnie innej konsystencji niż tradycyjnie gotowana owsianka. Jest tak pyszne, jak domowa szarlotka. Zobacz przepis na wyjątkową owsiankę z piekarnika.

Pieczona owsianka – przepis z jabłkami

Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.

Składniki:

  • 120 g płatków owsianych błyskawicznych,
  • 350 ml mleka lub napoju roślinnego,
  • 20 g miodu,
  • 10 g orzechów włoskich lub migdałów,
  • 5 g mielonego cynamonu,
  • 1 jabłko,
  • 10 g cukru,
  • 10 g jogurtu greckiego.

Jak zrobić pieczoną owsiankę z jabłkiem i cynamonem?

Przygotowanie:

  1. Płatki owsiane trzeba wsypać do naczynia żaroodpornego, tak aby sięgały do jego połowy.
  2. W garnku z grubym dnem należy podgrzać mleko lub napój roślinny z odrobiną miodu.
  3. Do miski z płatkami owsianymi trzeba wlać mleko.
  4. Jabłko trzeba obrać, pokroić w kostkę i dodać do płatków owsianych.
  5. Następnie należy dorzuć posiekane orzechy włoskie lub migdały.
  6. Wierzch jabłek należy posypać cynamonem wymieszanym z cukrem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° Celsjusza.
  7. Owsianka z piekarnika będzie gotowa do podania po około 20 minutach.
  8. Pieczona owsianka może być podawana z łyżką jogurtu greckiego.

Sprawdź także: Co zrobić z płatków owsianych? Sprawdzone wskazówki na większą ilość błonnika w codziennym menu. Przepisy nie tylko na owsiankę

Dodatki do owsianki

Upieczona owsianka może być przygotowywana z wieloma owocami. Jesienią i zimą świetnie smakuje owsianka z dodatkiem banana, polana sokiem pomarańczowym albo z suszonymi morelami lub suszoną żurawiną. Pieczona owsianka może być także zrobiona z kawałkami gorzkiej czekolady. Warto też podawać ją z domowymi powidłami śliwkowymi, konfiturą malinową lub dżemem agrestowym. w okresie będzie dobrze smakowała z jagodami lub borówkami.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału