Pieczona owsianka – przepis z jabłkami
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.
Składniki:
- 120 g płatków owsianych błyskawicznych,
- 350 ml mleka lub napoju roślinnego,
- 20 g miodu,
- 10 g orzechów włoskich lub migdałów,
- 5 g mielonego cynamonu,
- 1 jabłko,
- 10 g cukru,
- 10 g jogurtu greckiego.
Jak zrobić pieczoną owsiankę z jabłkiem i cynamonem?
Przygotowanie:
- Płatki owsiane trzeba wsypać do naczynia żaroodpornego, tak aby sięgały do jego połowy.
- W garnku z grubym dnem należy podgrzać mleko lub napój roślinny z odrobiną miodu.
- Do miski z płatkami owsianymi trzeba wlać mleko.
- Jabłko trzeba obrać, pokroić w kostkę i dodać do płatków owsianych.
- Następnie należy dorzuć posiekane orzechy włoskie lub migdały.
- Wierzch jabłek należy posypać cynamonem wymieszanym z cukrem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° Celsjusza.
- Owsianka z piekarnika będzie gotowa do podania po około 20 minutach.
- Pieczona owsianka może być podawana z łyżką jogurtu greckiego.
Sprawdź także: Co zrobić z płatków owsianych? Sprawdzone wskazówki na większą ilość błonnika w codziennym menu. Przepisy nie tylko na owsiankę
Dodatki do owsianki
Upieczona owsianka może być przygotowywana z wieloma owocami. Jesienią i zimą świetnie smakuje owsianka z dodatkiem banana, polana sokiem pomarańczowym albo z suszonymi morelami lub suszoną żurawiną. Pieczona owsianka może być także zrobiona z kawałkami gorzkiej czekolady. Warto też podawać ją z domowymi powidłami śliwkowymi, konfiturą malinową lub dżemem agrestowym. w okresie będzie dobrze smakowała z jagodami lub borówkami.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: