Pieczona fasolka szparagowa na obiad. Przepyszny przepis, który zachwyci smakiem

stronakuchni.pl 2 lat temu
Zdjęcie: Anna Daniluk


Upieczona fasolka szparagowa to dla wielu osób zaskakujące sposób na obiad. zwykle fasolka gotowana jest w wodzie i podawana z bułką tartą, podsmażoną z masłem. Mamy dla was inny, zaskakujący przepis. Podpowiadamy, jak upiec fasolkę szparagową, która będzie smaczniejsza niż ta gotowana. Podpowiadamy, jak ją zrobić na dla całej rodziny.

Przepis na pieczoną fasolkę szparagową

Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 40 minut: 10 minut - obróbka warzyw + 30 minut - pieczenie.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 400 g fasolki szparagowej,
  • 3 łyżki oleju,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • 1/2 cytryny,
  • 1 pęczek pietruszki,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 40 g migdałów.

Jak zrobić pieczoną fasolkę szparagową?

Przygotowanie:

  1. Fasolkę szparagową trzeba umyć i uciąć twarde końcówki.
  2. Następnie ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Polać olejem wymieszanym z solą i pieprzem.
  4. Fasolkę należy dokładnie wymieszać z olejem.
  5. Blachę należy wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180° C.
  6. Fasolkę należy piec przez około 30 minut, aż warzywo będzie mocno brązowe.
  7. Na koniec upieczoną fasolkę trzeba polać sokiem wyciśniętym z 1/2 cytryny.
  8. Przed podaniem upieczoną fasolkę posypujemy posiekaną natką pietruszki z migdałami.
  9. Fasolka gotowa. Życzymy smacznego!

W naszej galerii można zobaczyć składniki potrzebne do pieczonej fasolki szparagowej

Pieczona fasolka – adekwatności zdrowotne

Warto włączyć fasolkę szparagową do sezonowego menu. Warzywo to jest niskokaloryczne i można je zajadać na wiele sposobów. Pieczona fasolka będzie miała intensywny smak i dzięki odpowiednim przyprawom będzie zupełnie nowym doświadczeniem kulinarnym. W fasolce szparagowej znajdziemy:

  • witaminę C,
  • witaminę E,
  • witaminę A,
  • potas,
  • kwas foliowy,
  • fosfor.

Fasolka szparagowa w nowej odsłonie. Wypróbuj pyszny przepis...

+6 Zobacz galerię

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału