Przepis na pieczoną fasolkę szparagową
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 40 minut: 10 minut - obróbka warzyw + 30 minut - pieczenie.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 400 g fasolki szparagowej,
- 3 łyżki oleju,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- 1/2 cytryny,
- 1 pęczek pietruszki,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 40 g migdałów.
Jak zrobić pieczoną fasolkę szparagową?
Przygotowanie:
- Fasolkę szparagową trzeba umyć i uciąć twarde końcówki.
- Następnie ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Polać olejem wymieszanym z solą i pieprzem.
- Fasolkę należy dokładnie wymieszać z olejem.
- Blachę należy wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180° C.
- Fasolkę należy piec przez około 30 minut, aż warzywo będzie mocno brązowe.
- Na koniec upieczoną fasolkę trzeba polać sokiem wyciśniętym z 1/2 cytryny.
- Przed podaniem upieczoną fasolkę posypujemy posiekaną natką pietruszki z migdałami.
- Fasolka gotowa. Życzymy smacznego!
W naszej galerii można zobaczyć składniki potrzebne do pieczonej fasolki szparagowej
Pieczona fasolka – adekwatności zdrowotne
Warto włączyć fasolkę szparagową do sezonowego menu. Warzywo to jest niskokaloryczne i można je zajadać na wiele sposobów. Pieczona fasolka będzie miała intensywny smak i dzięki odpowiednim przyprawom będzie zupełnie nowym doświadczeniem kulinarnym. W fasolce szparagowej znajdziemy:
- witaminę C,
- witaminę E,
- witaminę A,
- potas,
- kwas foliowy,
- fosfor.
+6
Zobacz galerię
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: