Pieczona dynia z burratą – kremowa przystawka idealna na jesień

codojedzenia.pl 4 dni temu

Sezon na dynię rozpoczęty! Jesień pachnie cynamonem, pieczonymi warzywami i ciepłymi śniadaniami. To właśnie teraz na moim stole króluje pieczona dynia z burratą. Połączenie kremowej słodyczy dyni i delikatności włoskiego sera, potrafi oczarować już od pierwszego kęsa. Ja przepadłam! To danie sprawdzi się doskonale jako przystawka, lekki brunch, a choćby elegancka kolacja z kieliszkiem białego wina.

Przyznam, iż ja sama potrafię zjeść pieczoną dynię już od rana – w towarzystwie burraty, odrobiny miodu i chrupiących orzechów smakuje po prostu obłędnie. W takim wydaniu mogę jeść dynię codziennie, niezależnie od pory dnia!

Z burratą w kuchni – pieczona dynia, sałatki i lekkie dania

Pieczona dynia z burratą to moje ostatnie odkrycie. To proste, szybkie i zaskakująco pyszne danie, skradło mi serce od pierwszego kęsa. Mówiąc szczerze, przez długi czas nie byłam fanką dyni. I trudno się nie dziwić. Te ogromne halloweenowe dynie, które kiedyś królowały w sklepach, są raczej wodniste i mało wyraziste w smaku.

Na szczęście dziś mamy o wiele większy wybór. Dynie różnią się nie tylko kolorem, ale też strukturą i smakiem. Dynia hokkaido zdecydowanie najczęściej gości w mojej kuchni – zachwyca intensywnym kolorem, lekko orzechowym smakiem i tym, iż można ją jeść ze skórką.

Kiedy zrobi się z niej puree, ma piękny, głęboki kolor, który potrafi dodać magii choćby najprostszym wypiekom. A już w wersji pieczonej jest po prostu nie do pobicia. Sami przyznacie, iż pieczona hokkaido wygląda obłędnie na talerzu i od razu robi wrażenie, choćby w najprostszej oprawie.

Pieczona dynia z burratą i inne jesienne przysmaki

Dynię często kojarzy się z wypiekami – ciastami, muffinkami czy placuszkami – ale to także niezwykle smaczne warzywo, zwłaszcza gdy zostanie upieczone w piekarniku. Jej delikatna słodycz i kremowa konsystencja sprawiają, iż doskonale komponuje się z wieloma daniami. Często dodaję ją do sałatek, piekę aromatyczne gofry dyniowe, a jesienią nie może zabraknąć klasycznej zupy dyniowej.

Upieczona dynia to prawdziwy kulinarny kameleon. Pasuje zarówno do słodkich, jak i wytrawnych potraw. W połączeniu z kremową burratą tworzy danie, które zachwyca prostotą i smakiem.

Drukuj
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5 ( 1 Głosujący )
Czy skorzystałeś już z tego przepisu?
Daj znać jak Ci poszło? Otaguj mnie na instagramie
Idź do oryginalnego materiału