Umiejętność pieczenia ciast nie musi ograniczać się do przygotowywania słodkości na różnego rodzaju imprezy okolicznościowe, które organizowane są w domu. w tej chwili wiele osób woli zamawiać torty w renomowanych cukierniach, aby oszczędzić sobie czasu i nerwów. Niemniej jednak niektórzy uwielbiają piec i mają zdolności artystyczne do tworzenia pięknych dekoracji z masy cukrowej i ciasta. Tę smakowitą pasję można przeistoczyć w świetny biznes, a domowa produkcja łakoci często przynosi duże zyski. Jak zacząć piec ciasta na zamówienia w cukierni domowej?
Domowe wypieki – jak zacząć?
Nie ulega wątpliwości, iż pieczenie słodkości jest sztuką, którą nie każdy umie opanować. Mimo tego, iż znajomi i rodzina zajadają domowe ciasta z rozkoszą, warto skorzystać z pomocy profesjonalistów i zasięgnąć obiektywnej opinii ekspertów. W tym celu należy udać się na warsztaty cukiernicze, aby móc pod czujnym okiem ciastkarzy pogłębić swoją wiedzę, a także poznać nowe receptury i tajniki.
Przed podjęciem decyzji o otworzeniu działalności trzeba sprawdzić lokalny rynek i dowiedzieć się, czy w pobliżu znajduje się dużo potencjalnych klientów bądź zakładów oferujących podobne usługi. Taka analiza z pewnością pomoże uniknąć niemiłych sytuacji, związanych choćby z bankructwem. Na wstępie warto opracować profesjonalny biznesplan, w którym trzeba zawrzeć informacje o stałych wydatkach, takich jak opłata za rachunki, koszt produktów, akcesoriów do pieczenia etc.
Chcąc wyróżnić się na tle konkurencji, należy zainwestować w dobrą reklamę, założyć własną stronę internetową z cennikiem i ofertą, a choćby skorzystać z pomocy renomowanych agencji marketingowych. Jest to przydatne zwłaszcza na początku, gdy nie ma się jeszcze zaufanych klientów. Z biegiem czasu rozgłos i renomę można zdobyć poprzez „pocztę pantoflową”. Faktem jest, iż nic nie sprzedaje się tak dobrze, jak pyszne ciasta wykonane z naturalnych składników.
Pieczenie ciast na zamówienie – co jest ważne?
Aby sprzedawanie własnych wypieków było zgodne z prawem, trzeba pamiętać o zarejestrowaniu jednoosobowej działalności gospodarczej. O założeniu firmy należy również powiadomić Zakład Ubezpieczeń Społecznych w celu opłacania składek na ubezpieczenie zdrowotne. Dodatkowo – osoba rozpoczynająca przygodę z produkcją i sprzedawaniem tortów i innych słodkości ma obowiązek w odpowiedni sposób przygotować miejsce pracy.
Słodki biznes a sanepid
Kuchnia, w której będą pieczone torty, babki i inne łakocie powinna być dostatecznie wyposażona, a także musi spełniać wszystkie wymogi dotyczące wprowadzenia oraz wytwórstwa żywności do ogólnego obrotu. Mimo tego, iż produkcja wyrobów cukierniczych będzie odbywała się w domu, podczas kontroli (jeśli wymogi nie będą spełnione) pracownicy stacji sanitarno-epidemiologicznej mogą nałożyć karę, a choćby całkowicie zamknąć lokal.
Oprócz tego, każda zatrudniona osoba zobowiązana jest do wykonania badań w celu otrzymania książeczki zdrowia do celów sanitarno-epidemiologicznych. Warto zaznaczyć, iż wielkość pomieszczenia powinna wynosić około 3,3 m2. W kuchni musi być wydzielona strefa, gdzie będą przeprowadzane takie czynności, jak dezynfekcja, wyparzanie jaj i mycie naczyń. Nie wolno zapominać o zgłoszeniu pojazdu, który posłuży do transportu słodkości. Dodatkowo – trzeba zaopatrzyć się w odpowiednie pojemniki na żywność. Niezbędne w cukierni domowej opakowania znajdziesz na stronie: https://radpak.eu/opakowania-cukiernicze/
Wymogi sanepidu dotyczą głównie:
- wyposażenia lokalu i wykorzystywanych akcesoriów,
- jakości wykorzystywanych produktów,
- wykonawców wyrobów,
- jakości wody przeznaczonej do celów spożywczych,
- stanu technicznego budynku.
Torty na każdą okazję – promocja i klienci
Nie ulega wątpliwości, iż podstawą każdego biznesu jest rozpoznawalność wraz z szerokim gronem odbiorców. Wszystko tak naprawdę zależy od jakości i rodzaju wypieków. Aby osiągnąć sukces w tej dziedzinie, nie obejdzie się bez wstępnej inwestycji i akcji promocyjnej. W tym celu warto wybrać się na jarmark żywności, gdzie można zaprezentować ciasta, torty, babki i inne słodkości, wykonane w cukierni domowej lub urządzić degustację w pobliskiej cukierni.
Obecnie nieodłącznym elementem życia społecznego są media społecznościowe, które służą między innymi do szybkiej wymiany informacji. Chcąc wypromować swoją działalność, warto założyć własną stronę internetową, stworzyć profil na Instagramie, Facebooku itp.
Podsumowanie
Nie ma nic przyjemniejszego niż przepyszne ciasto z owocami lub polewą i przede wszystkim – dostawą pod sam dom. Pieczenie tortów i innych łakoci może okazać się dobrym pomysłem na biznes, jednakże trzeba spełnić określone wymogi, a także zaprezentować swoje umiejętności w odpowiedni sposób.