Pieczeń rzymska z jajkiem na Wielkanoc. Najlepszy przepis na świąteczną pieczeń. Możesz podać ją na ciepło i na zimno

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Szukasz pomysłu na wielkanocny obiad? Proponuję przepis na pyszną pieczeń rzymską z jajkiem. To sycąca i wyrazista potrawa, którą można podać zarówno na ciepło, jak i pokroić na plasterki i podać, jako zimną przekąskę. Przekonaj się, jak świetnie smakuje i wypróbuj przepis na pieczeń rzymską z jajkiem.

Przepis na pieczeń rzymską z jajkiem

czas przygotowania: ok. 2 godziny
porcja: na blaszkę keksową
poziom trudności: średni

Składniki:

  • 1 kg karkówki,
  • 2 bułeczki pszenne,
  • 3 jajka surowe,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu,
  • 0,5 łyżeczki czosnku,
  • 1 łyżka natki pietruszki,
  • 100 ml wody,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka oleju,
  • 7 jajek ugotowany na twardo.

Zobacz także: Karkówka pieczona na rodzinny obiad. Tradycyjny przepis na soczystą pieczeń z karkówki

Jak zrobić pieczeń rzymską z jajkiem?

  1. Bułeczki namocz w wodzie.
  2. Karkówkę pokrój na mniejsze kawałki i zmiel w maszynce.
  3. Zmiel w maszynce także namoczone i odsączone z wody bułki.
  4. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na małej ilości oleju. Chwilę przestudź.
  5. Do zmielonego mięsa i bułki dodaj podsmażoną cebulkę, przyprawy, wodę i jajka.
  6. Wymieszaj dokładnie mięso, najłatwiej zrobić to ugniatając je rękami.
  7. Wyłóż blaszkę keksową papierem do pieczenia.
  8. Przełóż do blaszki połowę mięsa i dokładnie wygładź.
  9. Ułóż pośrodku blaszki jajka ugotowane na twardo i przykryj pozostałym mięsem. Wygładź.
  10. Piecz pieczeń ok. 1 godzinę i 20 minut w 180 stopniach.

Popisowa pieczeń rzymska z jajkiem. Smakuje wyśmienicie i pi...

+14 Zobacz galerię

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału