Piada e Cassoni Ciana e Monda – lokalne specjały z regionu

tymrazem.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Piada e Cassoni


Nie wyobrażam sobie odwiedzin w ciekawych miejscu, bez spróbowania lokalnych smaków. W poszukiwaniu jednego z przysmaków regionu Emilia Romagna trafiłem do Pada e Cassoni. Ten niepozorny lokal znajdował się niedaleko naszego hotelu, a o tym, dlaczego warto go odwiedzić, dowiecie się za chwilę!

Lokalizacja Piada e Cassoni Ciana e Monda

Piada e Cassoni Ciana e Monda to niepozorny lokal i możecie mieć problem ze znalezieniem go, o ile nie wiecie, gdzie szukać. znajduje się od w bocznej uliczce odchodzącej od Viale Trolli, która prowadzi do promenady nad Adriatykiem. Dokładny adres lokalu to Viale Don Giovanni Bosco 1. Od plaży lokal oddalony jest o około dwieście pięćdziesiąt metrów.

Godziny otwarcia

Nietypowe są godziny otwarcia lokalu, bo pracuje on na pełnych obrotach wieczorami. Rano jet zamknięty, Moja wizyta miała miejsce około godziny 19 i właśnie wtedy powstawały niesamowite piadiny. Niewielka kolejka oczekujących wróżyła, iż produkowane tam wyroby są warte uwagi, ale to tym za chwilę! Zwróćcie uwagę na fakt, iż w poniedziałki lokal jest zamknięty, a w pozostałe dni Piadineria czynna jest od 16.30 do 21.30.

Piada czy piadina?

Piady, czy jak kto woli piadiny to specjał regionu Emilia-Romagna. Znajdziecie je w wielu restauracjach, z których część specjalizuje się tylko w tym wyrobie, czyli Piadineriach.

Piadina to tradycyjne włoskie płaskie ciasto. Można powiedzieć, iż jest to rodzaj chleba, który wytwarza się z mąki pszennej, wody, soli i oliwy oliwek. Ciasto jest wyrabiane i wałkowane na cienkie placki, które następnie są pieczone na płaskiej, gorącej płycie.

Piadina może być podawana na różne sposoby, w zależności od regionu, w którym jest serwowana. Może być używana jako podstawa do przygotowania włoskich kanapek, nadziewana wędlinami, serem i warzywami, lub jako dodatek do sałatek i zup. Jest to popularne danie w całych Włoszech i za granicą, a także często serwowane na ulicach włoskich miast.

W lokalu, o którym piszę, znajdziecie piadiny i cassone. Różnią się one tym, iż te pierwsze są składane na pół i nadziewane dodatkami w środku (mają kształt okrągły). Cassone natomiast możemy porównać do pieroga, wykonanego z podobnego ciasta, ale farsz w środku jest zamykany przed wrzuceniem na blachę.

Sprawdzą się one doskonale na śniadanie czy na obiad, a w naszym przypadku również były świetne na kolację. Najlepiej smakują świeżo przyrządzone w lokalu, ale da się odgrzać na patelni i smakują równie dobrze.

Menu i ceny

Menu lokalu jest całkiem rozbudowane o ile chodzi o ilośc pozycji, bo zawiera ich prawie 100! Są to jednak różne wersje trzech, a adekwatnie czterech grup produktów, wśród których znajdują się: pada, cassone i rotolo. Piany dzielą się na nadziewane różnymi elementami oraz na puste, które dodatki zawierają w cieście (oliwki, rozmaryn czy puste).

O tym, czym się różnią piadiny od cassone dowiedzieliście się przed chwilą. Warto wspomnieć jakie nadzienie możecie do nich dobrać. o ile chodzi o piady, to znajdziecie tam szeroki wybór wędlin i serów, tuńczyka, pomidory, oliwki, cebula i wiele innych dodatków. My skusiliśmy się na piadę z mortadelą, pustą z oliwkami i rozmarynem oraz cassone z ziemniakami, białą kiełbasą i serem.

Każde z tych dań, miało coś w sobie, ale chyba najbardziej zaskakujące i smaczne było wspomniane cassone. Wszystkie wyroby robione są na „naszych oczach”. Na jednym stanowisku wałkowane są placki, które po nadzianiu lądują na wielkiej blasze z tyłu.

Osobny dział w menu stanowią wyroby na słodko. Właśnie tam czeka na Was rotolo z nutellą czy cassone z nutellą i serkiem mascarpone lub ricottą.

Piadiny puste lub z oliwkami i rozmarynem kosztują około 1,5 Euro. Ceny pozostałych zależne są od dodatków i wahają się w okolicy 4 Euro. Najdroższa kanapka, jeżeli dobrze pamiętam kosztowała 6 Euro.

Warto zajrzeć do Piada e Cassoni Siana e Monda?

Piada e Cassoni Siana e Monda to miejsce z charakterem. Produkcja skupiona jest na konkretnych produktach, a dzięki temu utrzymywana jest wysoka jakoś i smak. Nie kupicie tutaj pizzy, burgerów czy rogalików – wszystko, co w lokalu znajdziecie skupione jest wokół piadiny.

Atrakcyjne ceny i produkcja „na oczach” klientów sprawiają, iż chce się tam wracać. o ile Wasz głód nie jest wielki, to ważcie siły na zamiary bo podawane „kanapki” są mocno sycące!

Idź do oryginalnego materiału