Pesto koperkowe – przepis. Sezonowy i smaczny dodatek do makaronu

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Wykorzystaj świeży koperek do przygotowania aromatycznego pesto - Pyszności; Foto canva.com


Brakuje ci pomysłu i inspiracji na obiad dla całej rodziny? Wykorzystaj sezon na koperek i przygotuj pesto koperkowe. Jest to pomysł na szybki i niezwykle smaczny obiad. Spróbuj go koniecznie i zachwyć swoich bliskich. Będzie smacznie, koperkowo i tak, jak na sezon letni przystało. Dodaj swój ulubiony makaron i ciesz się pożywnym posiłkiem.

Być może najczęściej wykorzystujesz go do dekoracji lub jako dodatek do ziemniaków. Koperek to jednak coś więcej niż tylko „zielenina”, którą posypujesz ziemniaki. Może być on podstawą pysznego i aromatycznego pesto. Przygotujesz je w parę chwil. Dodaj pestki słonecznika, czosnek i pewne przyprawy i stwórz sos, który podstawą rodzinnego i sezonowego obiadu. Możesz być pewny tego, iż twoja rodzina będzie zachwycona. Nadmiar koperku możesz wykorzystać właśnie w taki sposób.

Pesto z koperku

Jeśli szukasz sposobu na wzbogacenie smaku swojego makaronu, warto spróbować pesto koperkowego. To aromatyczny sos, który w okresie letnim doskonale komponuje się z różnymi rodzajami makaronu i dodaje im wyjątkowego smaku. Pesto z koperku jest również prostym i szybkim daniem do przygotowania, co czyni je idealnym wyborem na letnie obiady lub kolacje. Koniecznie poznaj przepis na to smakowite danie, które z pewnością zachwyci twoje kubki smakowe.

Wykorzystaj świeży koperek do przygotowania aromatycznego pesto – Pyszności; Foto canva.com

Sprawdź: Mrozisz koperek? Koniecznie zwróć uwagę na ten szczegół

Przepis na pesto koperkowe

Nie masz pojęcia, jak spożytkować nadmiar ziół z twojego ogródka? A może poszukujesz nietypowego przepisu, który pozwoli wnieść więcej witamin i minerałów do twojej diety? Niezależnie od twoich zamiarów, warto poznać ten niezwykły przepis na wykorzystanie koperku. To doskonała alternatywa dla pietruszki czy bazylii, które zwykle stanowią podstawę tego dania.

Składniki:

  • 50-70 g startego parmezanu,
  • 2-3 pęczki koperku,
  • 50 g pestek słonecznika,
  • ząbek czosnku,
  • sól i pieprz,
  • sok z cytryny,
  • oliwa z oliwek,
  • ulubiony makaron.

Koperkowe pesto najlepiej smakuje z makaronem – Pyszności; Foto Canva.com

Pesto koperkowe — przygotowanie krok po kroku

Warto zaopatrzyć się w mocniejszy blender, sitko do odsączania składników oraz garnek do ugotowania ulubionego makaronu, takiego jak tagliatelle lub fusilli. Niezależnie od tego, czy wybierzesz suchy, czy świeży makaron, pesto to sos, który z pewnością przekona choćby największych niejadków.

  1. Wstaw makaron do gotowania.
  2. W tym czasie dokładnie płucz koper pod bieżącą wodą i lekko posiekaj.
  3. Obierz czosnek, a pestki słonecznika upraż na suchej patelni przez około 2 minuty.
  4. Wrzuć wszystkie składniki do blendera, dodaj sól, pieprz i oliwę. Miksuj, aż uzyskasz kremową konsystencję.
  5. Odcedź makaron i polej go zimną wodą. Następnie połącz z pesto koperkowym i ciesz się smacznym, błyskawicznym obiadem. Smacznego!
Idź do oryginalnego materiału