Przepis na biszkopt
czas przygotowania: ok. 15 minut + 45 minut pieczenia,
poziom trudności: średni
Składniki:
- 5 jajek,
- około 200 g cukru (niepełna szklanka),
- około 200 g mąki pszennej (1 i 1/3 szklanki),
- 1 łyżka proszku do pieczenia,
- 1 łyżka octu.
Zobacz także: Jak zrobić idealną bezę? 10 podpowiedzi na bezbłędną bezę za każdym razem. Z tymi wskazówkami przygotujesz wyśmienity deser
Jak zrobić biszkopt?
- Przygotowanie biszkoptu zacznij od ubicia białek z cukrem na sztywną pianę.
- W oddzielnym naczyniu wymieszaj żółtka z octem i proszkiem do pieczenia.
- Taką masek dodaj do ubitych białek.
- Na koniec wsyp mąkę i delikatnie wymieszaj.
- Piecz biszkopt w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza.
Przepyszne ciasto krówka. Idealny wypiek na święta
Szukasz przepisu na pyszne i szybkie do zrobienia ciasto? Proponuję przygotować pyszną krówkę na biszkopcie. To wyśmienite ciasto, które dodatkowo pozwoli nam wykorzystać białka. Przekonaj się, jakie…
Ciasta na biszkopcie
Biszkopt to podstawa wyśmienitych tortów i ciast. Blaty ciasta należy nasączyć np. posłodzoną, herbatą cytrynową i przełożyć kremem.
Możesz skorzystać z naszych przepisów i przygotować np. pyszny tort z masą z serka mascarpone i owocami, Ciekawym pomysłem jest także biszkopt migdałowy. To idealny wypiek dla osób, które nie tolerują glutenu lub po prostu zależy im na mniej mącznych i bardziej wartościowych wypiekach. Zamiast mąki pszennej należy użyć zmielonych migdałów.
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni: