Perfekcyjny i puszysty biszkopt za każdym razem. Znamy świetny trik na udany biszkopt

stronakuchni.pl 2 lat temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Polecam niezawodny przepis na biszkopt, który pięknie wyrasta i nie opada. istotny jest jeden składnik dodawany do żółtek. Dzięki niemu biszkopt jest idealny za każdym razem. Ciasto jest puszyste, wilgotne i bardzo smaczne. Sprawdź, jak zrobić perfekcyjny biszkopt.

Przepis na biszkopt

czas przygotowania: ok. 15 minut + 45 minut pieczenia,
poziom trudności: średni

Składniki:

  • 5 jajek,
  • około 200 g cukru (niepełna szklanka),
  • około 200 g mąki pszennej (1 i 1/3 szklanki),
  • 1 łyżka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka octu.

Zobacz także: Jak zrobić idealną bezę? 10 podpowiedzi na bezbłędną bezę za każdym razem. Z tymi wskazówkami przygotujesz wyśmienity deser

Jak zrobić biszkopt?

  1. Przygotowanie biszkoptu zacznij od ubicia białek z cukrem na sztywną pianę.
  2. W oddzielnym naczyniu wymieszaj żółtka z octem i proszkiem do pieczenia.
  3. Taką masek dodaj do ubitych białek.
  4. Na koniec wsyp mąkę i delikatnie wymieszaj.
  5. Piecz biszkopt w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza.

Przepyszne ciasto krówka. Idealny wypiek na święta

Szukasz przepisu na pyszne i szybkie do zrobienia ciasto? Proponuję przygotować pyszną krówkę na biszkopcie. To wyśmienite ciasto, które dodatkowo pozwoli nam wykorzystać białka. Przekonaj się, jakie…

Katarzyna Puczyńska

Ciasta na biszkopcie

Biszkopt to podstawa wyśmienitych tortów i ciast. Blaty ciasta należy nasączyć np. posłodzoną, herbatą cytrynową i przełożyć kremem.

Możesz skorzystać z naszych przepisów i przygotować np. pyszny tort z masą z serka mascarpone i owocami, Ciekawym pomysłem jest także biszkopt migdałowy. To idealny wypiek dla osób, które nie tolerują glutenu lub po prostu zależy im na mniej mącznych i bardziej wartościowych wypiekach. Zamiast mąki pszennej należy użyć zmielonych migdałów.

Idealny biszkopt, który zawsze się udaje. Jeden nieoczywisty...

+12 Zobacz galerię

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału