Przepis na cytrynową babkę piaskową z lukrem
czas przygotowania: ok.1,5 godziny
porcja na blaszkę keksową
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 5 jajek,
- 250 g masła lub margaryny,
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 1 szklanka cukru,
- opakowanie cukru waniliowego lub łyżeczka esencji waniliowej,
- skórka otarta z cytryny lub z pomarańczy,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- lukier cytrynowy (cukier puder +sok z cytryny).
Jak zrobić babkę piaskową z cytrynowym lukrem?
- Zacznij od utarcia w mikserze masła (lub margaryny) ze szklanką cukru.
- Do oddzielnej miski odmierz mąkę ziemniaczaną oraz mąkę pszenną i dodaj proszek do pieczenia. Wymieszaj
- Do utartego masła dodawaj po jednym jajku i kilka łyżek sypkich składników (mąki z proszkiem do pieczenia).
- Stopniowo dodawaj kolejne jajka na przemian z mąkami ucierając na gładką masę.
- Na koniec dodaj wanilię i skórkę z cytryny i ucieraj jeszcze minutę.
- Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz babkę w rozgrzanym piekarniku, w 170 stopniach Celsjusza, przez ok. 1 godzinę.
- Po 50 minutach sprawdź czy ciasto jest gotowe dzięki drewnianego patyczka (np. do szaszłyków), jeżeli po wbiciu będzie mokry to znak, iż ciasto jeszcze nie jest wypieczone.
- Gdy ciasto wystygnie zrób lukier: ucieraj cukier puder z sokiem z cytryny, aż lukier będzie lśniący. Ilość cukru pudru, oraz konsystencję lukru dobierz według uznania. Życzymy smacznego!
Zobacz także: Tradycyjna babka marmurkowa na Wielkanoc. Przepis na wyjątkowe ciasto na świąteczny stół. Fenomenalny sposób na dwukolorowy wypiek
+13
Zobacz galerię
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni: