Penne z sosem serowym i kanapka z polędwicą wieprzową

radiokielce.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Penne z sosem serowym i kanapka z polędwicą wieprzową


Wakacyjny przepis dnia prezentujemy codziennie, od poniedziałku do piątku o godzinie 10:30, w Radiu Kielce na 101,4 MHz oraz na radiokielce.pl.

SKŁADNIKI:

  • makaron penne 200 g.
  • ser cheddar 100 g.
  • masło 100 g.
  • mąka 80 g.
  • mleko 0,5 l.
  • śmietanka 36 proc. -100 ml.
  • sól i pieprz

KANAPKA:

Radio Kielce. Gotowanie na antenie – filmowe przepisy. Kanapka z polędwicą wieprzową / Fot. Angelika Rejnowicz – Radio Kielce
  • chleb tostowy kilka kromek
  • polędwica wieprzowa 300 g.
  • korniszony kilka sztuk do smaku
  • czerwona cebula 1 szt.
  • sos barbecue

SPOSÓB WYKONANIA:

Penne

Makaron gotujemy na pół twardo. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy. Po kilku chwilach dodajemy mleko-energicznie mieszamy tworząc sos, dodajemy ser, śmietankę ,sól i pieprz do smaku- energicznie mieszamy i sos gotowy.

Makaron łączymy z sosem, całość posypujemy startym serem.

Radio Kielce. Gotowanie na antenie – filmowe przepisy. Penne z sosem serowym / Fot. Angelika Rejnowicz – Radio Kielce
Kanapka

Polędwicę kroimy w plastry i bardzo cienko rozbijamy , solimy i pieprzymy a następnie smażymy po 1 minucie z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu. Gotowe mięso kroimy w paski ( około 1 cm) i przekładamy do miski. Cebulę kroimy w paski, podobnie robimy z korniszonami. Ogórki i cebulę dodajemy do mięsa, całość zalewamy sosem barbecue i dokładnie mieszamy. Pieczywo grillujemy . Na kanapkę wykładamy mięso i przykrywamy drugą kromką.

Smacznego!

Autor: Michał Markowicz i Krystian Markowicz

Wyświetl ten post na Instagramie





Idź do oryginalnego materiału