Penne z cukinią, pieczarkami, pietruszką i cebulą z dodatkiem imbiru na jesień |

mysweetlittlebunny.blogspot.com 5 lat temu

Witajcie Kochani :)

Dzisiaj przychodzę do was z jesiennym przepisem na przepyszne Penne.

Urozmaiciłam swój przepis imbirem, który idealnie rozgrzeje w te chłodniejsze dni.

Przepis nie jest trudny w przygotowaniu a efekt finalny jest warty spróbowania.



czas przygotowania: około 20 minut || porcja dla 1 osoby

Składniki:

- Makaron Penne Rigate Lubella
- 1 cebula
- 3 pieczarki
- 3 plastry imbiru
- masło 50gram
- cukinia | połówka
- pęczek świeżej pietruszki
- olej
- sól i pieprz


Przygotowanie:

1. Do garnka wlewamy 6 pełnych szklanek wody - wodę gotujemy na wolnym ogniu i dodajemy olej - 3 łyżki.
2. Do gotującej się wody wsypujemy około połowę opakowania Makaron Penne Rigate Lubella.
3. W tym samym czasie na patelni, na małym ogniu roztapiamy masło.
4. Na patelnię, do rogrzanego masła dodajemy pokrojone i wcześniej umyte pieczarki oraz 3 plastry imbiru dla smaku.
5. Kroimy cebulę i również dodajemy do pieczarek i imbiru.
6. Smażymy na małym ogniu przez kilka minut aż cebula się zeszkli a pieczarki podpieką.
7. Do cebuli, pieczarek i imbiru dodajemy pokrojoną cukinię.
8. Całość doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy na oko wodę i dusimy jeszcze przez kilka minut.
9. Kiedy wszystko zmięknie, wykładamy na ugotowany al dente makaron Lubella i posypujemy świeżą pietruszką.
10. Dla urozmaicenia można posypać startym serem :)

Smacznego!

Gotowe danie idealne na kolację we dwoje na jesienną aurę



Potrzebne składniki:



Etapy przygotowania:






Zamiast penne można użyć Świderków lub Małych Kokardek od Lubella



Wersja z serem

___



B U N N Y

Idź do oryginalnego materiału