Penne all’arrabbiata – przepis z papryczka chili
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 30 – 45 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 500 g świeżych pomidorów lub pomidorów z puszki,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 papryczka chilli lub 2 łyżeczki suszonej papryczki,
- 1 łyżeczka soli.
Do gotowania:
- 1,5 łyżeczki soli,
- 2 l wody,
- 200 g makaronu penne.
Do podania:
- kilka listków świeżej bazylii,
- 60 g świeżo startego parmezanu.
Jak zrobić sos arrabbiata?
Przygotowanie:
- Piekarnik należy rozgrzać do 190° Celsjusza.
- Świeże pomidory należy naciąć na krzyż i ułożyć na blaszce. Obok położyć ząbki czosnku.
- Warzywa trzeba olać oliwą i piec w rozgrzanym piekarniku przez 20-30 minut.
- Gdy pomidory z czosnkiem się upieką, należy wyjąć je z piekarnika i przełożyć do blendera kielichowego.
- Następnie należy umyć i oczyścić z nasion papryczkę chili. o ile lubicie bardzo ostre potrawy, to zostawcie ziarenka.
- Papryczkę trzeba wrzucić do blendera z pomidorami i miksować na jednolitą masę. Gotowy sos można posolić do smaku.
- W połowie czasu pieczenia pomidorów trzeba zagrzać wodę do gotowania makaronu. Gdy woda się zagotuje, trzeba ją posolić i wsypać makaron.
- Penne należy gotować al dente zgodnie z opisem na opakowaniu. Zajmie to około 9 minut.
- Ugotowany makaron trzeba połączyć w garnku z sosem arrabbiata i wymieszać.
- Penne all’ arrabbiata można rozłożyć na dwa talerze hojnie oprószyć startym serem parmezan i udekorować listkami bazylii.
Czytaj także: Makaron ma różne rodzaje i zastosowania. Spaghetti, penne i lazania - do czego najlepiej używać różnych rodzajów makaronu?
Pyszny sos arrabbiata z papryką
Tradycyjnie sos arrabbiata powstaje ze smażonych pomidorów. Można użyć świeżego warzywa lub bez sprzedawane w całości bez skórki z puszki. Smaży się je na oliwie razem z czosnkiem, aż się rozpadną. Wtedy doprawia się sos, miksuje się, doprawia chili i jeszcze raz miksuje. Niektóre mniej tradycyjne przepisy dodają też do arrabiaty upieczoną słodką, czerwoną paprykę. Z takim dodatkiem sos będzie łagodniejszy w smaku. Warto wiedzieć, iż we Włoszech do penne arrabbiata nie zawsze daje się bazylię. Równie popularna jest posiekana natka pietruszki. Takie danie będzie świetnie smakować na rodzinny obiad lub romantyczną kolację.
Sos arrabbiata z boczkiem
Popularnym przepisem na gotowanie sosu z ostrą papryką, jest sos arrabbiata z pokrojonym w kostkę i przesmażonym boczkiem. Jest to swoista okrasa do pierwotnie bezmięsnego dania. Fani mięsnych dań mogą także zjeść sos arrabbiata z podsmażonym na złoto kurczakiem.
Zobaczcie inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: