Z daleka wygląda niepozornie - cienkie, rozgałęzione łodyżki, drobne listki i brunatne kłosy nie zdradzają, jak wielką moc kryje w sobie ta roślina. Babka płesznik, znana również jako pchlica czy babka afrykańska, od wieków wykorzystywana jest w ziołolecznictwie. Jej największym skarbem są malutkie, błyszczące, owalne nasiona w ciemnobrązowym kolorze. Wystarczy odrobina, by poczuć różnicę w funkcjonowaniu jelit albo zauważyć poprawę kondycji skóry. Sprawdź, dlaczego jeszcze warto włączyć ją do codziennej diety i jak zrobić to z głową.
REKLAMA
Zobacz wideo Siemię lniane to samo zdrowie. Przekonaj się, dlaczego
Na co pomaga babka płesznik? Koniecznie uwzględnij ją w jadłospisie
Jak możemy przeczytać na portalu zdrowie.gazeta.pl, babka płesznik jest prawdziwą skarbnicą rozpuszczalnego błonnika, który działa niczym naturalna szczoteczka dla naszych jelit. Nasiona oczyszczają, łagodzą zaparcia i uspokajają biegunki. Wspierają też mikroflorę, chronią śluzówkę i znacznie poprawiają trawienie.
Babkę płesznik często stawia się w tym samym rzędzie co siemię lniane, a wszystko ze względu na jej adekwatności. W kontakcie z wodą produkuje sporą ilość naturalnego śluzu, który tworzy łagodzący "opatrunek" na podrażnienia i wspiera regenerację przewodu pokarmowego. Pomaga przy jelicie drażliwym, wrzodach i hemoroidach. To jednak nie wszystko.
Pchlica ma świetny wpływ na gospodarkę lipidową i poziom glukozy we krwi. Regularnie spożywana pomaga obniżyć stężenie "złego" cholesterolu, jednocześnie wspierając poziom tego pożądanego. Stabilizuje poziom cukru, dlatego szczególnie polecana jest osobom z insulinoopornością lub cukrzycą typu 2. Solidna porcja błonnika daje uczucie sytości na długo, reguluje apetyt i może realnie wspomagać proces odchudzania, zwłaszcza jeżeli połączymy ziarenka z dobrze zbilansowaną dietą. Warto również docenić jej działanie "na zewnątrz". Babka płesznik bywa stosowana jako naturalne wsparcie przy problemach skórnych- łagodzi objawy AZS, trądziku różowatego, a także suchości czy łuszczenia naskórka. Coraz więcej osób docenia też jej pozytywny wpływ na włosy.
OSTRZEŻENIE! Osoby ze stwierdzoną niedrożnością jelit lub niewyjaśnionymi bólami brzucha powinny unikać babki płesznik. Ostrożność powinny zachować także ci, którzy przyjmują leki, gdyż nasiona mogą opóźniać ich wchłanianie. W razie wątpliwości skonsultuj się ze swoim lekarzem.
Nasiona babki płesznik (zdjęcie ilustracyjne) Fot. iStock/zi3000
Czy babkę płesznik można pić codziennie? Jak najbardziej. Zwróć jednak uwagę na ilość
Nasiona pchlicy można dodać do wielu dań - od porannej owsianki, przez smoothie, po domowe pieczywo. Pasują do jogurtu, kefiru, kompotu, a choćby sprawdzą się jako zagęstnik do zup i sosów. Jednak największą popularnością cieszy się prosty napój, który oczyszcza jelita i zapewnia uczucie sytości. Możesz go pić codziennie, a przygotowanie zajmie ci dosłownie chwilkę.
Będziesz potrzebować:
2 łyżeczki nasion babki płesznik,
szklankę letniej wody lub soku jabłkowego,
kilka kropli soku z cytryny.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut, aż nasionka spęcznieją. Po tym czasie wypij od razu, najlepiej rano, przed pierwszym posiłkiem. Staraj się unikać picia napoju tuż przed snem, gdyż może on pobudzić perystaltykę jelit i zakłócić nocny wypoczynek. Pamiętaj też, iż zalecana ilość babki na dzień to 4 łyżeczki dla osoby dorosłej i nie należy jej przekraczać.
Czy masz w swojej kuchni babkę płesznik? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.