Słodka beza w połączeniu ze śmietanką i owocami to jest to co lubimy najbardziej. "Weekendowa Cukierenka" częstuje dziś egzotyczną Pavlovą z mango czyli chrupiącym z zewnątrz, piankowym w środku tortem bezowym.
Mango podałam na bezie w dwóch postaciach: pokrojone w kostkę i zblendowane na mus. I to był strzał w dziesiątkę. Wierzch polałam tylko odrobiną musu, a resztę podałam obok, aby każdy wedle uznania polał sobie swoją porcję. Bezę udekorowałam malinami i borówkami. Sprawdziłaby się tutaj też fajnie marakuja.
Pavlova z mango
Więcej przepisów na torty bezowe
- Pavlova z kremem pistacjowym i malinami
- Mini Pavlova z truskawkami
- Tort bezowy Dakłas
- Pavlova z wiśniami
Pavlova z mango
Egzotyczna wersja tortu bezowego Pavlova - z kremem śmietankowym i mango, udekorowana malinami i borówkami.
Pavlova z mango
SKŁADNIKI:
- PAVLOVA:
- 170ml białek,
- 250g cukru,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka białego octu winnego (lub ryżowego),
- DODATKOWO:
- 300g śmietany kremówki,
- 125g serka mascarpone,
- 1 mango,
- kilka malin i borówek
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni, grzanie góra-dół. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze rysujemy okrąg o średnicy 20cm.
Do miski wkładamy białka. Ubijamy je na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier, łyżka po łyżce, i dokładnie i długo miksujemy po każdym dodaniu cukru. jeżeli cukier osiądzie nam na brzegu miski to zatrzymujemy mikser i cukier zgarniamy do środka.
Gdy już dodamy cały cukier to nasza piana powinna być sztywna, gęsta, błyszcząca, a cukier niewyczuwalny. Pianę ubijamy jeszcze przez 3 minuty, aby się ustabilizowała. Wówczas dodajemy mąkę i ocet i ubijamy razem jeszcze 1 minutę.
Pianę wykładamy na okrąg narysowany na papierze do pieczenia. Kilkoma sprawnymi ruchami formujemy kształt bezy podnosząc dzięki łyżki lub szpatułki bezę do góry. Beza nie lubi długiego formowania.
Bezę wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ją przez 30 minut w 120 stopniach. Następnie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy jeszcze przez 3 godziny. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy bezę w środku aż całkowicie ostygnie.
Mango obieramy. Połowę mango kroimy w kostkę, a druga połową miksujemy blenderem na gładki mus. Śmietanę kremówkę wraz z serkiem mascarpone ubijamy na sztywną masę. Na bezę tuż przed podaniem wykładamy równomiernie krem śmietankowy. Następnie układamy mango pokrojone w kostkę i polewamy odrobiną musu z mango. Resztą musu polewamy już porcję na talerzykach. A na wierzch wykładamy kilka malin i borówek. D
Życzę smacznego!
Uwaga:
1) Taka niska temperatura sprawi, iż beza będzie chrupiąca z zewnątrz, a piankowa w środku.
2) Pavlovą możemy upiec 1-2 dni wcześniej. Przechowujemy ją bez przykrycia, w temperaturze pokojowej. Krem i jagody nakładamy tuż przed podaniem bowiem beza zacznie się rozpuszczać.