Pasztet z cukinii – przepis. Pomysł na przekąskę dla wegetarian

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Cukinia - Pyszności; Foto: Canva.com


Na pierwszy rzut oka nie różni się niczym szczególnym w porównaniu ze zwykłym pasztetem. Gdy jednak spróbujesz, niemal od razu poczujesz różnicę. Pasztet z cukinii to danie, którym każdy powinien się zachwycić. Jego przygotowanie jest niezwykle proste, a po przepis najlepiej sięgnąć wtedy, gdy trwa sezon na cukinie. To pomysł na danie dla wegetarian i nie tylko. Bo każdy będzie zachwycony.

Niejednokrotnie wspominaliśmy o tym, jakie możliwości, związane z przygotowaniem niezwykłych dań, niosą ze sobą sezonowe warzywa i owoce. Tak jest i tym razem, gdy będziesz chciał przygotować coś z cukinii. W związku z tym, iż trwa sezon na cukinie, warto sięgnąć po takie danie, które zachwyci wszystkich domowników i te osoby, które nie lubią mięsa. Taki właśnie jest pasztet z cukinii, który jest prawdziwym hitem, jeżeli chodzi o wykorzystanie sezonowych warzyw. Tak przygotowany pasztet może śmiało konkurować z pasztetem, do którego wykorzystano mięso.

Dlaczego warto przygotować pasztet z cukinii?

Zanim poznasz przepis na pasztet z cukinii, warto zastanowić się nad tym, dlaczego jego wybór i następnie przygotowanie będzie tą najlepszą opcją. Pasztet z cukinii to doskonała alternatywa dla tradycyjnego mięsnego pasztetu. Cukinia jest niskokaloryczna i bogata w błonnik, co czyni ten pasztet lekkim i zdrowym daniem. Cukinia jest źródłem witamin (takich jak witamina C, witamina A i witaminy z grupy B) oraz minerałów, takich jak potas i magnez. Przygotowując pasztet z cukinii, możesz cieszyć się ich korzyściami dla zdrowia.

Cukinia – Pyszności; Foto: Canva.com

Pasztet z cukinii jest nie tylko smacznym daniem głównym, ale również może być wykorzystywany jako dodatek do kanapek, sałatek czy przekąsek. Można go podawać na zimno lub gorąco, w zależności od preferencji. Warto zaznaczyć, iż taki pasztet może być przygotowany bez dodatku jajek, nabiału czy mięsa, co czyni go idealnym dla osób stosujących dietę wegetariańską lub wegańską. Przygotowanie pasztetu z cukinii jest nie tylko smacznym, ale również zdrowym i wszechstronnym sposobem na wykorzystanie tego warzywa w kuchni.

Pasztet z cukinii przepis — jak go zrobić?

Jeśli chcesz zaskoczyć siebie i swoją rodzinę, to pasztet z cukinii będzie świetnym wyborem. Nie czekaj dłużej i z racji trwającego sezonu na cukinie, sięgnij po to warzywo i przygotuj z niego coś naprawdę pysznego. Smak tego dania to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Składniki:

  • cebula,
  • kilogram cukinii,
  • 3 ząbki czosnku,
  • marchewka,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 3/4 szklanki bułki tartej,
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 5 łyżek kaszy manny,
  • 3 jajka,
  • sól, pieprz i po łyżeczce kurkumy, suszonego oregano i papryki słodkiej.

Przygotowanie masy na pasztet z cukinii – Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Sprint Cooking

Sprawdź: Tego przepisu nauczyła mnie babcia. Kotleciki z cukinii w 10 minut

Sposób przygotowania:

  1. Umyj, osusz cukinie i odetnij końcówki. Zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Obierz cebulę i zetrzyj ją na tarce o małych oczkach.
  2. Umieść cebulę i cukinię w większej misce, dodaj 2 łyżeczki soli i wszystko dokładnie wymieszaj. Odstaw na około 30 minut, by cukinia puściła soki. Po tym czasie przełóż ją na sito i bardzo delikatnie odsącz.
  3. Do odciśniętej cukinii dodaj startą marchewkę, przeciśnięty czosnek, kasza manna, oliwę, jajka, natkę pietruszki. Przypraw pieprzem, kurkumą, papryką i oregano i dokładnie wyrób.
  4. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotowaną masę cukiniową przełóż do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj łyżką. Wstaw do piekarnika na 1 godzinę i 15 minut i piecz bez przykrycia. Po wyjęciu z piekarnika ostudź i dopiero podaj. Smacznego!
Idź do oryginalnego materiału