Pasta alla Sorrentina

kwestiasmaku.com 4 miesięcy temu

Pasta alla Sorrentina to prosty makaron, w którym główną rolę grają świeże pomidory. Dlatego tylko w lecie ta włoska pasta smakuje najlepiej! Przepis z włoskiego miasta Sorrento zawiera też kluczoną mozzarellę (białą w kulce) oraz bazylię i czosnek. Na koniec danie posypujemy drobno startym parmezanem.


Z moich tipów warto wspomnieć o tym, aby sos pomidorowy gotować często go mieszając. Dodatkowo, na koniec, wkładamy do sosu świeżo ugotowany makaron i gotujemy go w sosie, dzięki czemu danie nabiera gęstości, sos zaczyna obklejać makaron. Makaron jakby dogotowuje się w sosie i zagęszcza go.

Skoro pomidory są tutaj najważniejsze, warto postarać się o jak najlepsze i jak najsmaczniejsze, słodkie (polecam odmianę bawole serce).

Idź do oryginalnego materiału