Papryka faszerowana wegetariańska. Przepis na szybki obiad bez mięsa. Sycące i aromatyczne danie z ryżem i warzywami

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Na obiad bez mięsa warto zrobić faszerowaną paprykę w wersji wegetariańskiej. To naprawdę sycące i smaczne danie, przy którym się nie napracujesz. Proponuję do farszu dodać m.in. podsmażone warzywa, a całość doprawić aromatycznymi przyprawami. Danie jest tak dobre, iż zniknie z talerzy w kilka minut. Sprawdź i wypróbuj przepis na faszerowaną paprykę z ciecierzycą i ryżem.

Szybki obiad bez mięsa. Sprawdzony przepis

Szukasz pomysłu na łatwy i szybki do zrobienia obiad bez mięsa? Mam dla ciebie bardzo prosty do przygotowania przepis na paprykę faszerowaną w wersji wegetariańskiej. To sycący obiad dla całej rodziny. Do farszu z ryżem proponuję dodać ciecierzycę lub cieciorkę oraz cukinię, cebulę i czosnek. Całość dopełnią wyraziste przyprawy m.in. kmin rzymski i ostra papryka.

Zobacz w galerii, jak łatwo możesz przygotować faszerowaną paprykę wegetariańską.

Przepis na paprykę faszerowaną ciecierzycą i ryżem

czas przygotowania: 20 minut + ok. 30 minut pieczenia
porcja dla 2 osób
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 2 papryki,
  • 100 g ugotowanego ryżu,
  • 80 g ciecierzycy lub cieciorki z puszki,
  • 1 mała cukinia,
  • pół cebuli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 150 ml wody,
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • szczypta kminu rzymskiego,
  • szczypta pieprzu,
  • olej rzepakowy lub oliwa z oliwek do smażenia,
  • opcjonalnie kilka listków świeżej bazylii.

Odchudzasz się? Wypróbuj nasz przepis na obiad z bakłażanem

Odchudzasz się? Szukasz pomysłu na dietetyczny obiad bez mięsa? Proponujemy przygotować pyszne bakłażany faszerowane kaszą pęczak i pomidorami. To wegetariańskie danie, którego przygotowanie jest…

Katarzyna Puczyńska

Jak zrobić paprykę faszerowaną wegetariańską?

  1. Umyj cukinię i pokrój w kostkę.
  2. Czosnek i cebulę drobno posiekaj.
  3. Umyj paprykę, przekrój na pół i wyjmij gniazda nasienne.
  4. Posmaruj paprykę od spodu i od środka oliwą lub olejem i ułóż w naczyniu żaroodpornym czy na blaszce do pieczenia.
  5. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż cebulę.
  6. Dodaj czosnek, przyprawy i podsmażaj około minuty.
  7. Następnie wsyp na patelnię cukinię i cieciorkę odsączoną z zalewy. Wymieszaj.
  8. Dodaj ugotowany ryż, wodę, koncentrat pomidorowy, wymieszaj i podsmażaj jeszcze kilka minut.
  9. Na koniec nafaszeruj papryki przygotowanym ryżem z warzywami.
  10. Piecz papryki w 180 stopniach około 30 minut.
  11. Gotowe możesz dodatkowo posypać posiekaną bazylią.

Czytaj także: Papryka faszerowana z mięsem. Przepis na pyszny obiad dla całej rodziny

Błyskawiczna faszerowana papryka z ciecierzycą i ryżem. Wypr...

+15 Zobacz galerię

Zobacz również inne przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału