Papryka faszerowana – przepis z mielonym mięsem i ryżem
Liczba porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 1,5 godziny, w tym 30 minut pieczenia
Składniki:
- 4 papryki,
- 150 g wieprzowiny, wołowiny lub baraniny,
- 100 g ugotowanego białego ryżu,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 10 g masła,
- 100 ml bulionu warzywnego,
- 5 g majeranku,
- 3 g soli,
- 3 g pieprzu.
Jak zrobić paprykę faszerowaną?
Przygotowanie:
- Papryki należy oczyścić, odkroić wierzchołki i usunąć gniazda nasienne. Dla interesującego efektu kolorystycznego można wybrać różnokolorowe warzywa.
- Cebulę należy obrać, posiekać i podsmażyć na maśle. Gdy zacznie się rumienić, dodać obrany i drobno pokrojony czosnek. Należy uważać, aby się nie spalił.
- Następnie do zarumienionej cebuli należy dodać ugotowany ryż, sól, pieprz, majeranek i wybrane mięso mielone.
- Składniki nadzienia należy dokładnie wymieszać i wypełnić nim oczyszczone papryki.
- Papryki należy przykryć odkrojonymi wcześniej wierzchami.
- Papryka faszerowana z piekarnika powinna być wstawiona do żaroodpornej formy, podlana bulionem warzywnym i pieczona przez 30 minut w temperaturze 180°C.
Czym faszerować paprykę?
Nadziewanie papryki to dla wielu domowych kucharzy prawdziwe pole do popisu. Miłośnicy drobiowych smaków mogą sięgać po mielonego kurczaka lub indyka. Do farszu świetnie nadają się też różnego rodzaju kasze, np.: jaglana, bulgur lub kuskus. Można też sięgać po sery, np.:
- mozzarellę,
- fetę,
- cheddar,
- gorgonzolę.
Faszerowana papryka świetnie smakuje wypełniona innymi warzywami, np.: selerem, dynią, bakłażanem, cukinią lub startą marchewką.
Pieczona papryka dla wegetarian zamiast sera i mięsa może zawierać tofu w kostce. Wielbiciele bardziej intensywnych smaków mogą użyć tofu wędzonego. Osoby nieprzepadające za produktem z soi mogą wypełnić warzywo ugotowaną ciecierzycą lub soczewicą. Nadzienie można też przykryć sosem beszamelowym lub sosem pomidorowym, który nada mu kremowej konsystencji.
Z czym podawać faszerowaną paprykę?
Nadziewane papryki nie wymagają wielu dodatków. Jednak można pokusić się o podanie do stołu sosu czosnkowego lub domowej surówki z kapusty pekińskiej lub z kapusty czerwonej. Mamy nadzieję, iż zainspirujemy was do znalezienia swojego ulubionego zestawu łączącego smaki.
Odmierzaj składniki precyzyjnie
- Empik
Waga kuchenna z misą SENCOR SKS 4004GR
Waga kuchenna z misą SENCOR SKS 4004GR
91,02 zł - Empik
Waga kuchenna SENCOR SKS 5305
Waga kuchenna SENCOR SKS 5305
89,80 zł - Empik
Waga kuchenna BEURER KS 19 Ice Cream
Waga kuchenna BEURER KS 19 Ice Cream
134,66 zł - Empik
Waga kuchenna MEDIA-TECH Smart Kitchen Scale BT MT5516
Waga kuchenna MEDIA-TECH Smart Kitchen Scale BT MT...
76,06 zł - Empik
Stacja Hario V60 Drip Station
Stacja Hario V60 Drip Station
149,99 zł - Empik
Waga kuchenna HARIO Drip Scale V60
Waga kuchenna HARIO Drip Scale V60
363,48 zł - Empik
Waga listowa DYMO M5
Waga listowa DYMO M5
416,61 zł - Empik
Waga kuchenna BEURER KS 19 Berry
Waga kuchenna BEURER KS 19 Berry
134,66 zł - Empik
Waga kuchenna GREENBLUE GB171
Waga kuchenna GREENBLUE GB171
45,00 zł - Empik
Waga kuchenna PROFI COOK PC-KW 1061
Waga kuchenna PROFI COOK PC-KW 1061
44,00 zł - Empik
Waga kuchenna GRAEF KS 202
Waga kuchenna GRAEF KS 202
97,99 zł - Empik
Waga kuchenna VISIOMED BewellConnect My Nutri Scale BW-SCF5
Waga kuchenna VISIOMED BewellConnect My Nutri Scal...
69,00 zł - Empik
Waga kuchenna z misą ELDOM WK320S
Waga kuchenna z misą ELDOM WK320S
91,30 zł - Empik
Waga kuchenna z misą ETA Storio 577790020
Waga kuchenna z misą ETA Storio 577790020
128,00 zł - Empik
Waga precyzyjna ADLER AD 3161
Waga precyzyjna ADLER AD 3161
42,11 zł - Empik
Waga kuchenna SENCOR SKS 6500BK
Waga kuchenna SENCOR SKS 6500BK
159,31 zł - Empik
Waga kuchenna LAMART Bamboo
Waga kuchenna LAMART Bamboo
91,63 zł - Empik
Waga kuchenna dzbanek LTC WG107C
Waga kuchenna dzbanek LTC WG107C
55,00 zł - Empik
Zelmer, Waga kuchenna, ZKS1500N, biała, 5 kg
Zelmer, Waga kuchenna, ZKS1500N, biała, 5 kg
99,00 zł - Empik
Waga kuchenna z misą BLAUPUNKT FKS602
Waga kuchenna z misą BLAUPUNKT FKS602
69,00 zł
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: