Poznaj prosty przepis na paprykę faszerowaną mięsem mielonym i ryżem w sosie pomidorowym zapiekaną w piekarniku. Bardzo smaczna i efektowna potrawa, idealna na różne imprezy okolicznościowe i nie tylko. Idealna na codzienny obiad, rodzinne przyjęcie czy przekąskę na imprezę. Świetnie wygląda na talerzu. Zobacz jak zrobić pyszną, chorwacką potrawę.
Często robię paprykę faszerowaną na codzienny obiad, wówczas zmniejszam ilość składników o połowę i robię potrawę z 4 lub 5 papryk. To moje ulubione danie, zaraz po gołąbkach 🙂
Składniki:
- 10 sztuk papryk, mogą być kolorowe
- 700 g mięsa mielonego
- 100 g ryżu (waga przed ugotowaniem)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 g sera mozzarella (może być już starty)
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka soli, pół łyżeczki pieprzu czarnego,
Sposób wykonania papryki faszerowanej mięsem i ryżem z piekarnika.
Potrawę wykonasz w 30 minut plus dodatkowe 40 minut na pieczenie w piekarniku. Farsz możesz oczywiście przygotować dzień wcześniej i skrócić czas przygotowania rodzinnego obiadu.
Przygotowanie zaczynam od ugotowania ryżu na sypko, staram się aby ryżu nie rozgotować. Do tego celu najbardziej nadaje się ryż basmati. Ma co prawda dość charakterystyczny zapach, ale w smaku jest bardzo smaczny, a jego ziarenka nie sklejają się, tak jak w ryżu białym. Oczywiście ryż gotujemy w osolonej wodzie.
Cebulę obieram i siekam w drobną kostkę. Na patelnię wylewam 2 łyżki oleju, rozgrzewam go lekko po czym wsypuję cebulę i smażę na małym ogniu. Cebula musi być szklista i miękka, wówczas dodaje czosnek przeciśnięty przez prasę. Mieszam wszystko, po czym dodaję mięso mielone.
Mięso wybieram dobrej jakości. Najczęściej mielę je samodzielnie, a kupuję np. kawałeczek szynki łopatki czy choćby schabu. jeżeli jednak nie masz maszynki w domu można o zmielenie poprosić osobę pracująca w dziale mięsnym. Jest to dużo lepsze rozwiązanie niż kupowanie gotowych mięs mielonych sprzedawanych w tzw. paczkach.
Mięso wraz z cebulą przysmażam również na niewielkim ogniu i mieszam dzięki drewnianej łopatki by nie zbijało się w grudki. Po około 15 minutach smażenia do mięsa dodaje pomidory i koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą i pieprzem. Dla mnie te dwie przyprawy wystarczą, ale jeżeli ktoś lubi mocno doprawione, to oczywiście można też dodać paprykę czerwoną czy oregano. Po doprawieniu mięso najlepiej spróbować, czy jego smak jest wystarczająco przyprawiony.
Przygotowuję paprykę, nadziewam farszem i piekę.
Mięso odstawiam do lekkiego wystudzenia, a w tym czasie przygotowuje paprykę. Każe warzywo myje pod bieżącą wodą, odcinam górna część papryki ta od ogonka, usuwam ze środka gniazdo nasienne. Można to zrobić nożem lub palcami. Czapeczek nie wyrzucam, zostawiam do przykrycia papryki.
Do mięsa dodaje ryż i mieszam dokładnie. Gotowym farszem nadziewam papryki i umieszczam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Piekę w temperaturze 180 stopni C z opcją grzania góra dół przez 40 minut.
Po tym czasie papryki wyjmuje i pod czapeczki kładę około 2 łyżki sera mozzarella.
Paprykę faszerowaną mięsem mielonym podaje z surówką. Ma ona w sobie ryż zatem nie potrzebuje obecności ziemniaków czy kasz.
Polecam także:
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i warzywami
Gołąbki z młodej kapusty w piekarniku