Panczkraut (ciapkapusta) – przepis ze śląskiej kuchni
Liczba porcji: dla 4-5 osób,
czas przygotowania: 20 minut.
Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków,
- 500 g kiszonej kapusty,
- 1 cebula,
- 20 g smalcu ze skwarkami,
- 5 g soli,
- 5 g majeranku,
- 5 g kminku,
- 1 liść laurowy,
- 3 ziela angielskie,
- 4 ząbki czosnku,
- 3 g świeżo mielonego czarnego pieprzu.
Jak zrobić dobry panczkraut?
- Do rozgrzanego garnka o grubym dnie należy dodać smalec ze skwarkami.
- Następnie należy posiekać cebulę w kostkę.
- Gdy smalec się rozpuści, należy wrzucić do niego pokrojoną cebulę.
- W tym czasie należy utłuc ugotowane wcześniej ziemniaki na jednolitą masę.
- Do zeszklonej cebuli dodać posiekaną kapustę kiszoną, a następnie utłuczone ziemniaki.
- Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać.
- Następnie należy je przyprawić ziołami i posiekanymi ząbkami czosnku.
- Panczkraut powinien być gotowany przez około 15 minut na małym ogniu.
- Gotowy panczkraut możne być podawany do pieczonych żeberek i modrej kapusty.
Panczkraut z boczkiem
Tradycyjnie do ciapkapusty dodaje się pokrojony i wysmażony boczek, który okrasza mieszankę ziemniaków, cebuli i kiszonej kapusty. Warto wybrać taki z odrobiną tłuszczu, który podczas wytapiania nada daniu smaku.
Czytaj także: Tradycyjna wodzionka. Przepis na kryzysową zupę z czerstwym chlebem. Idealna na kryzysowy obiad
Jak przyprawić panczkraut?
Poza tradycyjnymi przyprawami dodawanymi do kiszonej kapusty i do ziemniaków, w daniu można zastosować domową wegetę. Świetnie sprawdza się też dodatek suszonego lubczyku, który nadaje daniu rosołowy aromat. Tak doprawiony panczkraut będzie świetnie smakować do rolady śląskiej lub smażonej kiełbasy.
Warto wiedzieć, iż panczkraut jest daniem, które często gości w diecie wegańskiej. W tym przypadku smalec zamieniany jest na olej roślinny, np. rzepakowy.
Źródło:
- Ciapkapusta - Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: