Panczkraut to rarytas kuchni śląskiej. Przepis na proste danie z ziemniaków i kapusty. Świetnie smakuje z usmażoną kiełbasą

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: -lvinst-/Getty Images


Panczkraut to danie znane na Śląsku również jako ciapkapusta. Jak radzi Remigiusz Rączka, popularny kucharz i znawca kuchni śląskiej, ciapkapustę najlepiej odgrzewać, aby nabrała wyrazistszego smaku. Najważniejszymi składnikami ciapkapusty są ziemniaki i kiszona kapusta. Zobacz przepis na śląski panczkraut.

Panczkraut (ciapkapusta) – przepis ze śląskiej kuchni

Liczba porcji: dla 4-5 osób,
czas przygotowania: 20 minut.

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 500 g kiszonej kapusty,
  • 1 cebula,
  • 20 g smalcu ze skwarkami,
  • 5 g soli,
  • 5 g majeranku,
  • 5 g kminku,
  • 1 liść laurowy,
  • 3 ziela angielskie,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 3 g świeżo mielonego czarnego pieprzu.
quiz Quiz. Sprawdź, czy jesteś znawcą polskiej kuchni. Prawda czy fałsz?

Jak zrobić dobry panczkraut?

  1. Do rozgrzanego garnka o grubym dnie należy dodać smalec ze skwarkami.
  2. Następnie należy posiekać cebulę w kostkę.
  3. Gdy smalec się rozpuści, należy wrzucić do niego pokrojoną cebulę.
  4. W tym czasie należy utłuc ugotowane wcześniej ziemniaki na jednolitą masę.
  5. Do zeszklonej cebuli dodać posiekaną kapustę kiszoną, a następnie utłuczone ziemniaki.
  6. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać.
  7. Następnie należy je przyprawić ziołami i posiekanymi ząbkami czosnku.
  8. Panczkraut powinien być gotowany przez około 15 minut na małym ogniu.
  9. Gotowy panczkraut możne być podawany do pieczonych żeberek i modrej kapusty.

Panczkraut z boczkiem

Tradycyjnie do ciapkapusty dodaje się pokrojony i wysmażony boczek, który okrasza mieszankę ziemniaków, cebuli i kiszonej kapusty. Warto wybrać taki z odrobiną tłuszczu, który podczas wytapiania nada daniu smaku.

Czytaj także: Tradycyjna wodzionka. Przepis na kryzysową zupę z czerstwym chlebem. Idealna na kryzysowy obiad

Jak przyprawić panczkraut?

Poza tradycyjnymi przyprawami dodawanymi do kiszonej kapusty i do ziemniaków, w daniu można zastosować domową wegetę. Świetnie sprawdza się też dodatek suszonego lubczyku, który nadaje daniu rosołowy aromat. Tak doprawiony panczkraut będzie świetnie smakować do rolady śląskiej lub smażonej kiełbasy.

Warto wiedzieć, iż panczkraut jest daniem, które często gości w diecie wegańskiej. W tym przypadku smalec zamieniany jest na olej roślinny, np. rzepakowy.

Źródło:

  • Ciapkapusta - Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału