Pałki z kurczaka na obiad. Przepis na soczyste mięso drobiowe z piekarnika. Przed laty robiono je w prodiżu

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Getty Images/ zi3000


Pieczone pałki z kurczaka są szybką i prostą propozycją na rodzinny obiad. Świetnie smakują podane na obiad, na kolację albo jako uroczysty obiad wyprawiony na urodziny. Pałki z kurczaka pieczone w piekarniku często przyrządza się na niedzielny obiad. Podpowiadamy przepis na pałki z kurczaka, które zaskakują maślanym smakiem.

Pieczone pałki z kurczaka – przepis na obiad

Liczba porcji: dla 8 osób.
Czas przygotowania: 50 minut.
Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 8 świeżych pałek (udek) z kurczaka,
  • 10 g masła,
  • 3 g soli,
  • 3 g świeżo zmielonego pieprzu,
  • 3 g rozmarynu,
  • 3 g tymianku,
  • 3 g oregano.

Jak upiec pałki z kurczaka?

Przygotowanie:

  1. Piekarnik należy rozgrzać do 200° Celsjusza. Pałki kurczaka należy osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym, a następnie natrzeć solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz suszonymi ziołami.
  2. Masło należy umieścić w żaroodpornym naczyniu i wstawić do piekarnika na 5 minut, aby masło się roztopiło.
  3. Następnie należy wyjąć naczynie żaroodporne i włożyć do niego przyprawione udka kurczaka.
  4. Pałki kurczaka z piekarnika należy dokładnie pokryć masłem i wstawić do nagrzanego piekarnika.
  5. Małe pałki kurczaka należy piec przez 30 minut, większe o 10 minut dłużej. W trakcie pieczenia udka można przewracać przy pomocy widelca lub szpikulca, aby równomiernie się upiekły.
  6. Pałki z kurczaka można też upiec w rękawie i po 10 minut przed końcem pieczenia trzeba otworzyć rękaw, aby mięso się jeszcze zarumieniło.
  7. Mięso jest upieczone, gdy z najgrubszej części udka po nakłuciu nic nie wypływa.
quiz Quiz. Sprawdź, czy jesteś znawcą polskiej kuchni. Prawda czy fałsz?

W przypadku użycia mrożonych udek z kurczaka należy wstawić je do miski i zawinąć ją folią aluminiową. Tak przygotowane udka należy wstawić na całą noc do lodówki, aby udka powoli rozmarzły.

Sposób podania

Jeszcze gorące pieczone pałki z kurczaka można podać z purée ziemniaczanym, mizerią, sałatką z pomidorów, chlebem lub domowymi frytkami z batatów. Gotowe pałki z kurczaka z upieczone z rozmarynem można podawać z plasterkiem cytryny. Zachęcamy też do serwowania kurczaka z surówką z pora i jabłek albo z kapusty pekińskiej.

Soczyste udka z kurczaka

Aby mięso z kurczaka było soczyste po upieczeniu można wcześniej zamarynować w jogurcie naturalnym. Kurczak będzie wtedy delikatny i pyszny. Warto też polać pałki z kurczaka sokiem wyciśniętym z pomarańczy albo z cytryny. Na początku warto też piec pałki z kurczaka pod przykryciem. Może to być pokrywka naczynia żaroodpornego, nakrycie z folii aluminiowej albo rękaw do pieczenia żywności.

Sprawdź także: Soczysty kurczak marynowany w maślance. Przepis na tani obiad dla całej rodziny. Poleca Plate by Kate

Przyprawy do pałek z kurczaka

Mięso z kurczaka przyjmuje wiele przypraw o intensywnym smaku i aromacie. Wśród nich są oczywiste składniki takie jak ząbki czosnku, cebula, słodka papryka i majeranek. Po mniej popularne, czyli kurkuma, curry, ostra papryczka chili, a w wersji francuskiej suszone kwiaty lawendy.

Czytaj także: Wyrazista marynata do kurczaka na grilla. Zobacz przepis na dodanie charakteru mięsu. Proste składniki idealny smak

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału