Pieczone pałki z kurczaka – przepis na obiad
Liczba porcji: dla 8 osób.
Czas przygotowania: 50 minut.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
- 8 świeżych pałek (udek) z kurczaka,
- 10 g masła,
- 3 g soli,
- 3 g świeżo zmielonego pieprzu,
- 3 g rozmarynu,
- 3 g tymianku,
- 3 g oregano.
Jak upiec pałki z kurczaka?
Przygotowanie:
- Piekarnik należy rozgrzać do 200° Celsjusza. Pałki kurczaka należy osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym, a następnie natrzeć solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz suszonymi ziołami.
- Masło należy umieścić w żaroodpornym naczyniu i wstawić do piekarnika na 5 minut, aby masło się roztopiło.
- Następnie należy wyjąć naczynie żaroodporne i włożyć do niego przyprawione udka kurczaka.
- Pałki kurczaka z piekarnika należy dokładnie pokryć masłem i wstawić do nagrzanego piekarnika.
- Małe pałki kurczaka należy piec przez 30 minut, większe o 10 minut dłużej. W trakcie pieczenia udka można przewracać przy pomocy widelca lub szpikulca, aby równomiernie się upiekły.
- Pałki z kurczaka można też upiec w rękawie i po 10 minut przed końcem pieczenia trzeba otworzyć rękaw, aby mięso się jeszcze zarumieniło.
- Mięso jest upieczone, gdy z najgrubszej części udka po nakłuciu nic nie wypływa.
W przypadku użycia mrożonych udek z kurczaka należy wstawić je do miski i zawinąć ją folią aluminiową. Tak przygotowane udka należy wstawić na całą noc do lodówki, aby udka powoli rozmarzły.
Sposób podania
Jeszcze gorące pieczone pałki z kurczaka można podać z purée ziemniaczanym, mizerią, sałatką z pomidorów, chlebem lub domowymi frytkami z batatów. Gotowe pałki z kurczaka z upieczone z rozmarynem można podawać z plasterkiem cytryny. Zachęcamy też do serwowania kurczaka z surówką z pora i jabłek albo z kapusty pekińskiej.
Soczyste udka z kurczaka
Aby mięso z kurczaka było soczyste po upieczeniu można wcześniej zamarynować w jogurcie naturalnym. Kurczak będzie wtedy delikatny i pyszny. Warto też polać pałki z kurczaka sokiem wyciśniętym z pomarańczy albo z cytryny. Na początku warto też piec pałki z kurczaka pod przykryciem. Może to być pokrywka naczynia żaroodpornego, nakrycie z folii aluminiowej albo rękaw do pieczenia żywności.
Sprawdź także: Soczysty kurczak marynowany w maślance. Przepis na tani obiad dla całej rodziny. Poleca Plate by Kate
Przyprawy do pałek z kurczaka
Mięso z kurczaka przyjmuje wiele przypraw o intensywnym smaku i aromacie. Wśród nich są oczywiste składniki takie jak ząbki czosnku, cebula, słodka papryka i majeranek. Po mniej popularne, czyli kurkuma, curry, ostra papryczka chili, a w wersji francuskiej suszone kwiaty lawendy.
Czytaj także: Wyrazista marynata do kurczaka na grilla. Zobacz przepis na dodanie charakteru mięsu. Proste składniki idealny smak
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: