Pączki ziemniaczane

przepisnikmoniki.pl 1 miesiąc temu
Czasami najlepszą inspiracją w kuchni są stare przepisy. Moje pączki są inspirowane przepisem na Pączki kartoflane z książki Lucyny Ćwierczakiewiczowej 365 obiadów za pięć złotych. Bardzo długo zabierałam się do własnej interpretacji tego przepisu i cieszę się, iż się na to zdecydowałam! Takie pączki to świetny dodatek do dania głównego, a przy okazji coś nowego i aromatycznego.


Z podanej ilości składników przygotowałam 42 pączki. Ponieważ ilość składników na to pozwalała, powstały 3 wersje smakowe:
  • pączki "czyste" - masa ziemniaczana bez żadnych dodatków - 11 szt.
  • pączki posypane bułką tartą - "wykończenie" zgodne z oryginalnym przepisem, masa ziemniaczana czysta - 8 szt.
  • pączki grzybowe - z dodatkiem podsmażonych z odrobiną cebuli grzybów leśnych - 23 szt.
Pieczenie - 2 duże blachy wyłożone papierem do pieczenia - 27-30 minut, 200 stopni Celsjusza, góra-dół.

Składniki:

  • 1,5kg ziemniaków
  • 1 łyżka masła
  • 3 żółtka
  • 2 czubate łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka soli do gotowania ziemniaków
  • 1 czubata łyżeczka soli do masy ziemniaczanej
  • 0,75 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 0,33 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 czubate łyżeczki majeranku
  • 1 niepełna łyżka masła
  • 1 średnia cebula
  • ok. 40g grzybów suszonych (opcjonalnie)
  • 1 białko jaja
  • bułka tarta (opcjonalnie, do posypania)

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obieramy, kroimy na cząstki, myjemy. Następnie przekładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości.
  2. Jeśli chcemy przygotować wariant z grzybami - grzyby przekładamy do miseczki, zalewamy gorącą wodą, przykrywamy.
  3. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę (o boku do 2-3mm maksymalnie). Odstawiamy.
  4. Odsączamy grzyby, kroimy w kawałeczki o boku maksymalnie do 5mm. Odstawiamy.
  5. Gotowe ziemniaki odlewamy i odparowujemy.
  6. Ziemniaki przekładamy do miski, dodajemy łyżkę masła i ucieramy na gładkie puree. Odstawiamy.
  7. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy cebulę. Szklimy.
  8. 3/4 zeszklonej cebuli dodajemy do ziemniaków (chyba iż nie chcemy robić grzybowych - wtedy całość i pomijamy kolejne kroki dotyczące grzybów).
  9. Do pozostałej na patelni cebuli dodajemy grzyby, przesmażamy. Odstawiamy.
  10. Do masy ziemniaczanej dodajemy przyprawy, żółtka jaj oraz śmietanę. Ucieramy wszystko na gładką masę.
  11. Blachy wykładamy papierem do pieczenia.
  12. Przygotowujemy łyżkę stołową i miseczkę z wodą.
  13. Masę dzielimy na dwie mniej-więcej równe części - pierwszą wykorzystujemy od razu do formowania pączków.
  14. W miseczce maczamy łyżkę oraz własne dłonie. Na łyżkę nabieramy porcje ciasta, które możemy w ten sposób kłaść od razu na blasze - pączki wyjdą nieregularne i nieforemne - lub zawartość łyżki dłońmi formujemy wypłaszczone kuleczki - polecam, ładniej potem wyglądają.
  15. Pączki praktycznie nie rosną ani nie rozlewają się na boki w piekarniku, więc spokojnie zmieścimy zawartość połowy miski na 1 blaszce, układając je w miarę blisko siebie.
  16. Ułożone na blaszce pączki smarujemy białkiem.
  17. Posmarowane białkiem pączki możemy posypać z wierzchu bułką tartą, jeżeli chcemy przygotować taki wariant dodatków.
  18. Po wyczerpaniu połowy masy, jeżeli chcemy zrobić także te z grzybami, zawartość patelni dodajemy do ciasta. Mieszamy do połączenia grzybów z ziemniakami.
  19. W taki sam sposób jak wcześniej zapełniamy pączkami drugą blaszkę.
  20. Blachy wypiekamy pojedynczo w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza, góra-dół, przez 27 do 30 minut - do zrumienienia.
  21. Jeszcze gorące pączki ziemniaczane układamy na talerzach, wraz z daniem głównym.



Spodobał Ci się przepis?
Idź do oryginalnego materiału