Pączki z ricotty – przepis na zeppole
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 250 g serka ricotta,
- 90 g mąki pszennej,
- 2 jaja,
- 1 łyżka likieru amaretto (lub rumu albo spirytusu),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/2 łyżeczki cynamonu opcjonalnie,
- olej rzepakowy do smażenia.
Do posypania:
- cukier puder
Jak zrobić pączki z ricottą?
Przygotowanie:
- Do rondla średniej wielkości wlej olej rzepakowy.
- Serek ricotta wymieszaj mikserem z jajkami i likierem. Suche składniki przesiej do osobnej miski i wymieszaj.
- Połącz suche i mokre składniki i dobrze wymieszaj.
- Ciasto nabieraj łyżeczką do herbaty, drugą łyżeczką zgarniaj ciasto do garnka z rozgrzanym olejem. Smaż na złoty kolor. Ostudź na papierowym ręczniku.
- Podawaj oprószone cukrem pudrem.
Sposób podania
Pączki z ricotty nie wymagają też formowania, by je usmażyć, wystarczy ci niewielki rondel wypełniony olejem do wysokości 3-4 centymetrów i dwie łyżeczki do herbaty. Jedną nabierasz porcje ciasta, drugą zgarniasz ją do rondla. W trakcie smażenia nie trzeba ich choćby obracać – kiedy jedna strona kulki jest gotowa, pączek sam przewróci się na drugi bok. Delikatnie łowimy je garnka, odsączamy na papierowym ręczniku, oprószamy cukrem pudrem i gotowe!
Zobacz także: Tiramisu z nutellą dla prawdziwych łasuchów. Przepis inspirowany znanym włoskim deserem. Przysmak poleca Plate by Kate
Pochodzenie zeppole
Włoskie zeppole to cały wszechświat pyszności w różnych kształtach, od gniazdek, przez placuszki po kuleczki. Podawane z marmoladą, kremem, owocami, bitą śmietaną, miodem czy choćby masłem królują we Włoszech od XVI wieku. Podobno pierwsze zrobiły je mniszki z klasztoru Santa Patrizia w Neapolu. Współczesną wersję Włosi zawdzięczają neapolitańskiemu piekarzowi, Pasquale Pintauro. W dzień świętego Józefa na ulicy ustawił wózek ze słodkimi przekąskami i sprzedał wszystkie.
Dodatek do pączków z ricottą
Włosi do pączków z ricotty używają likieru amaretto. jeżeli nie masz go w spiżarni, użyj rumu albo spirytusu. Dzięki temu pączki nie chłoną tłuszczu. Możesz też pominąć dodatek cynamonu. Smacznego!
Zobacz inne przepisy Kasi Nowickiej na blogu Plate By Kate. Możesz też polubić jej stronę na Facebooku i zaobserwować jej profil na
.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: