Pączki z ricotty na karnawał. Przepis na słodki deser z włoskim serem. Przepis poleca Plate by Kate

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Kasia Nowicka


Włosi nazywają je „baci de ricotta”, czyli pocałunki ricotty. Te pączki są miękkie, delikatne i lekkie jak muśnięcie ust. Robi się je błyskawicznie, znikają równie szybko. Idealne na ostatnie dni karnawału. Przepis poleca Kasia Nowicka, autorka bloga Plate by Kate.

Pączki z ricotty – przepis na zeppole

Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 250 g serka ricotta,
  • 90 g mąki pszennej,
  • 2 jaja,
  • 1 łyżka likieru amaretto (lub rumu albo spirytusu),
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu opcjonalnie,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Do posypania:

  • cukier puder

Jak zrobić pączki z ricottą?

Przygotowanie:

  1. Do rondla średniej wielkości wlej olej rzepakowy.
  2. Serek ricotta wymieszaj mikserem z jajkami i likierem. Suche składniki przesiej do osobnej miski i wymieszaj.
  3. Połącz suche i mokre składniki i dobrze wymieszaj.
  4. Ciasto nabieraj łyżeczką do herbaty, drugą łyżeczką zgarniaj ciasto do garnka z rozgrzanym olejem. Smaż na złoty kolor. Ostudź na papierowym ręczniku.
  5. Podawaj oprószone cukrem pudrem.

Sposób podania

Pączki z ricotty nie wymagają też formowania, by je usmażyć, wystarczy ci niewielki rondel wypełniony olejem do wysokości 3-4 centymetrów i dwie łyżeczki do herbaty. Jedną nabierasz porcje ciasta, drugą zgarniasz ją do rondla. W trakcie smażenia nie trzeba ich choćby obracać – kiedy jedna strona kulki jest gotowa, pączek sam przewróci się na drugi bok. Delikatnie łowimy je garnka, odsączamy na papierowym ręczniku, oprószamy cukrem pudrem i gotowe!

Zobacz także: Tiramisu z nutellą dla prawdziwych łasuchów. Przepis inspirowany znanym włoskim deserem. Przysmak poleca Plate by Kate

Pochodzenie zeppole

Włoskie zeppole to cały wszechświat pyszności w różnych kształtach, od gniazdek, przez placuszki po kuleczki. Podawane z marmoladą, kremem, owocami, bitą śmietaną, miodem czy choćby masłem królują we Włoszech od XVI wieku. Podobno pierwsze zrobiły je mniszki z klasztoru Santa Patrizia w Neapolu. Współczesną wersję Włosi zawdzięczają neapolitańskiemu piekarzowi, Pasquale Pintauro. W dzień świętego Józefa na ulicy ustawił wózek ze słodkimi przekąskami i sprzedał wszystkie.

Dodatek do pączków z ricottą

Włosi do pączków z ricotty używają likieru amaretto. jeżeli nie masz go w spiżarni, użyj rumu albo spirytusu. Dzięki temu pączki nie chłoną tłuszczu. Możesz też pominąć dodatek cynamonu. Smacznego!

Zobacz inne przepisy Kasi Nowickiej na blogu Plate By Kate. Możesz też polubić jej stronę na Facebooku i zaobserwować jej profil na

.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału