Owsianka to doskonały pomysł na pożywne śniadanie, które ma nam dostarczyć energii na dobry początek dnia. Takie danie poprawia perystaltykę jelit, daje poczucie sytości na długi czas i dostarcza wielu mikroelementów.
REKLAMA
Zobacz wideo Fit śniadania, z którymi dobrze zaczniesz swój dzień [PRZEPISY]
Będąc w sklepie możemy trafić na różne rodzaje płatków owsianych - ich nazwy wskazują na sposób obróbki, jakim zostały poddane. Płatki owsiane zwykłe są otrzymywane z całego ziarna, a górskie są drobniejsze, bo ziarno zostało wcześniej pokrojone. Płatki zwykłe i górskie są najbardziej wartościowe, ale ich przygotowanie zajmuje więcej czasu (co w przypadku owsianki nocnej nie stanowi żadnego problemu, ale i przy owsiankach gotowanych czy pieczonych nie powinniśmy z nich rezygnować). Płatki błyskawiczne wytwarza się z pokrojonego ziarna i poddaje obróbce hydrotermicznej - dzięki temu przygotowuje się je najszybciej, bo nie wymagają gotowania - można je dodać od razu np. do jogurtu. W przypadku owsianki rewelacyjnym pomysłem jest jednak przygotowanie nocnej owsianki tak, by rano była gotowa do zjedzenia.
Jak zrobić owsiankę?
Przygotowując owsiankę, warto przestrzegać kilku poniższych zasad:
płatki warto zalać zimnym mlekiem czy wodą na minimum pół godziny przed gotowaniem, by płatki mogły namięknąć;
szczypta soli pomoże wzbogacić smak owsianki;
namoczone płatki owsiane doprowadzamy do wrzenia i tak gotujemy przez około pięć minut;
danie gotujemy na małym ogniu i cały czas mieszając, ponieważ płatki gwałtownie przywierają do garnka;
po zdjęciu z ognia warto odczekać kolejnych pięć minut, by owsianka ostygła i zgęstniała - potem możemy dodać do niej nasze ulubione dodatki.
Z czym komponować owsiankę? Każdy może dodać to, co lubi. Najczęściej są to: ulubione owoce świeże lub suszone, dżem, orzechy, miód, syrop klonowy, pestki dyni lub słonecznika, sezam, wiórki kokosowe, nasiona chia oraz przyprawy - cynamon, kakao czy kurkumę. Warto dodać też np. dwie-trzy kostki gorzkiej czekolady.
Owsianka na wodzie i owsianka na mleku - jak je zrobić?
Owsiankę możemy przygotować na wodzie lub na mleku. Owsianka na wodzie - to rozwiązanie mniej kaloryczne i częściej wybierane przez osoby na diecie. Gotując owsiankę na wodzie, warto rozważyć dodanie jogurtu naturalnego, by podkręcić jej smak. Owsianka na mleku ma natomiast bardziej kremową konsystencję. W jej zrobieniu nie musimy wykorzystywać mleka krowiego, ponieważ podobny efekt otrzymamy, stosując mleko/napoje roślinne - sojowe, owsiane czy migdałowe.
Zwykle owsiankę dla jednej osoby przygotowuje się z 50 gramów płatków owsianych (jest to 5-6 łyżek płatków) gotowanych w 150-200 mln mleka lub wody. Te proporcje wystarczą, zwłaszcza iż do owsianki zawsze coś dodajemy - owoce czy orzechy. Możemy też eksperymentować z gęstością owsianki - łatwiej jednak dodać do niej wody, mleka czy jogurtu, niż odjąć, dlatego na początku warto trzymać się proporcji z przepisów.
Gotowaną owsiankę jemy, gdy jest ciepła. Niektórzy jednak wolą owsiankę bez gotowania, czyli tzw. owsiankę nocną. Jak ją zrobić?
Nocna owsianka - sposób na szybkie śniadanie
Nocna owsianka to po prostu owsianka bez gotowania, którą uwielbiają osoby zabiegane. Taką owsiankę przygotowujemy dzień wcześniej - wieczorem wsypujemy płatki owsiane do miski i zalewamy wodą czy mlekiem w proporcjach jak wyżej i wstawiamy je na noc do lodówki. Przez noc płatki owsiane napęcznieją i zmiękną. Taką owsiankę można podgrzać lub zjeść na zimno. Owsianka nocna, przygotowywana np. w słoiczku, jest idealna jako drugie śniadanie w pracy czy szkole.
Owsianka pieczona - jak ją zrobić?
Kolejnym sposobem na owsiankę jest jej upieczenie. W tej metodzie konieczne jest wsypanie płatków owsianych (w proporcjach jak wyżej, a jeżeli chcemy zrobić więcej, zawsze można zastosować proporcje 1:2, np. na szklankę płatków owsianych dodajemy 1 i 3/4 do dwóch szklanek mleka lub wody) do naczynia żaroodpornego, a następnie dodajemy wymieszane wcześniej w innym pojemniku mleko oraz dodatki - syrop klonowy, miód, kakao, cynamon czy masło orzechowe itp. Mieszankę wylewamy na płatki. Na koniec można dodać owoce - jeżeli chcemy, żeby się zapiekły razem. To też moment, w którym dodajemy posiekaną czekoladę, jeżeli jej używamy. Owsiankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 20-25 minut.
Owsianka z masłem orzechowym
Masło orzechowe jest bardzo dobrym dodatkiem do owsianki, zwłaszcza gdy zadbamy o to, by był to produkt dobrej jakości (czyli w 100 proc. zrobiony z orzechów). Poza potrzebnym dla organizmu tłuszczem masło orzechowe dostarczy też błonnika. Tak naprawdę do jednej porcji owsianki wystarczy nam łyżeczka masła orzechowego, które wymieszamy z mlekiem przed zagotowaniem płatków lub zalaniem ich na noc. W przypadku owsianki gotowanej na wodzie lepiej dodać masło orzechowe już po zagotowaniu płatków. Można też masło orzechowe wymieszać z jogurtem.
Zobacz też: Żeń-szeń koreański - adekwatności i zastosowanie. Jaki żeń-szeń wybrać?