Owoce prosto z krzaka i ciasto z owocami. Co się jadło na urlopie u babci na wsi? Te dania przywodzą wspomnienia

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Narodowe Archiwum Cyfrowe


Wakacje na wsi dla wielu osób to wspomnienie beztroskiego dzieciństwa. Można było podpatrywać dziadka przy pracy na polu lub babcię dojącą krowy. Wiele osób wspomina picie świeżego mleka z pokaźnym kożuchem na wierzchu albo zjadanie owoców wprost z krzaka. Zebraliśmy archiwalne zdjęcia pokazujące życie na wsi i wspomnienia posiłków z minionych lat.

Świeże mleko i owoce prosto z drzewa

Dzieci żyjące w PRL-u z sentymentem wspominają, iż kiedyś owoce były smaczniejsze. Można było jeść pierwsze jabłka (lipcówki) prosto z drzewa lub najeść się czerwonymi porzeczkami prosto z krzaka. Owoce, które kojarzą się z wakacjami u babci to agrest, mirabelki, leśne poziomki, maliny, jeżyny i śliwki. Właśnie z tych owoców przygotowano proste i smaczne posiłki np.:

  • racuchy z jabłkami,
  • zupę owocową z wiśni,
  • naleśniki z jabłkami,
  • jagodzianki,
  • pierogi z jagodami,
  • ciasto z rabarbarem i kruszonką.

Wakacje na wsi to także wspomnienia osób, których dzieciństwo przypadało na lata 90. XX wieku. Szymon z Mielca wspomina, iż babcia gotowała proste dania z tego, co wyrosło przy domu.

- Jadło się pierogi z tym, co się zebrało w domowym ogródku. Świetnie smakowały pierogi z truskawkami i jagodami. Zawsze było pyszne ciasto z jabłkami. Pamiętam, iż na stole zawsze stał wazon ze świeżymi kwiatami. Bukiet zrobiony był z malw i mieczyków – opowiadał Szymon.

W naszej galerii zebraliśmy archiwalne zdjęcia związane z wakacjami na wsi

Świeżonka na stole i domowe pierogi

Dzieci w trakcie wakacji u dziadków uczono prostych prac w domu i na polu. Dziewczynki pomagały obierać ziemniaki lub zanosiły posiłek mężczyznom pracującym w polu. Były to proste dania np.: młode ziemniaki z kefirem i jajkiem sadzonym albo zupa jarzynowa. Pani Teresa, 70-latka z Lublina, wspominała, iż w czasie wakacji na wsi mięso było rzadkością.

- Babcia robiła kotlety mielone i schabowe z mięsa wieprzowego. Niestety wiązało się to z zabiciem świni. Wtedy na stole pojawiała się świeżonka z cebulą. Uczyliśmy się, iż zjedzenie rosołu wymagało oskubania kury, a wypicie mleka wydojenia krowy. Na wsi żyło się zgodnie z porami roku i jadło to, co przyniosła ziemia. Pamiętam, iż jako dziecko przyjmowałam to jako normalną kolej rzeczy – opowiadała.

Wśród sezonowych dań, które były jedzone w czasie wakacji u babci, można wymienić:

  • chłodnik z botwiny,
  • chrupiące placki ziemniaczane,
  • kotlety schabowe po dziekańsku.

Mamy nadzieję, iż uruchomiliśmy wasze wspomnienia. Proponujemy wrócić do smaków dzieciństwa i zrobić danie, które kiedyś robiły wasze babcie.

Owoce prosto z krzaka i ciasto z owocami. Co się jadło na wa...

+11 Zobacz galerię

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału