Owoce pod kruszonką. Przepis na pyszny deser z owocami. Kulinarny trik na idealnie chrupiącą kruszonkę

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Masz ochotę na szybki deser z owocami? Proponuję pyszne owoce pod kruszonką. To znany i lubiany smakołyk, który można podawać na ciepło i zimno. Co zrobić, by kruszonka po upieczeniu była pyszna i chrupiąca? Jest na to prosty sposób. Wypróbuj kulinarny trik na idealną kruszonkę do ciast i deserów.

Przepis na owoce pod kruszonką

czas przygotowania: 15 minut + schłodzenie kruszonki ok. 15 minut + pieczenie ok. 30 minut
porcja dla 4 osób
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • pół szklanki cukru,
  • 80 g masła,
  • 16 g cukru waniliowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • szczypta soli,
  • dowolne owoce,
  • opcjonalnie odrobina cynamonu.

Zobacz także: Prosty i szybki przepis na deser. Ciastka owsiane z bakaliami

Jak zrobić owoce pod kruszonką?

  1. Zacznij od odmierzenia wszystkich potrzebnych składników.
  2. Masło rozpuść.
  3. Mąkę wymieszaj z cukrem, wanilią i solą. Wlej rozpuszczone masło.
  4. Wymieszaj kruszonkę łyżką lub rękami.
  5. Schowaj kruszonkę do lodówki.
  6. Owoce umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
  7. Przełóż owoce do naczynia żaroodpornego. Możesz posypać je odrobiną cynamonu.
  8. Na koniec posyp owoce kruszonką, rozgniatając ją w palcach na małe kawałeczki.
  9. Piecz ok. 30 minut w 180 stopniach.

Owoce pod kruszonką. Przepis na pyszny deser z owocami. Kuli...

+11 Zobacz galerię

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału