Przepis na owoce pod kruszonką
czas przygotowania: 15 minut + schłodzenie kruszonki ok. 15 minut + pieczenie ok. 30 minut
porcja dla 4 osób
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej,
- pół szklanki cukru,
- 80 g masła,
- 16 g cukru waniliowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
- szczypta soli,
- dowolne owoce,
- opcjonalnie odrobina cynamonu.
Zobacz także: Prosty i szybki przepis na deser. Ciastka owsiane z bakaliami
Jak zrobić owoce pod kruszonką?
- Zacznij od odmierzenia wszystkich potrzebnych składników.
- Masło rozpuść.
- Mąkę wymieszaj z cukrem, wanilią i solą. Wlej rozpuszczone masło.
- Wymieszaj kruszonkę łyżką lub rękami.
- Schowaj kruszonkę do lodówki.
- Owoce umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
- Przełóż owoce do naczynia żaroodpornego. Możesz posypać je odrobiną cynamonu.
- Na koniec posyp owoce kruszonką, rozgniatając ją w palcach na małe kawałeczki.
- Piecz ok. 30 minut w 180 stopniach.
+11
Zobacz galerię
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni: