Wydałem dwie nowe elektroniczne książki dla Ciebie:
1. 25 dietetycznych przepisów na lato z użyciem sezonowych produktów – aby je zobaczyć kliknij tutaj.
2. 350 dietetycznych przepisów, które podzielone są na osoby zdrowe, z hashimoto, z niedoczynnością tarczycy, cukrzycą typu 2, z zaparciami oraz z insulinoopornością – aby je zobaczyć kliknij tutaj.
Czy wiesz, ze regularne spożywanie niektórych owoców powoduje obniżenie cholesterolu całkowitego oraz reguluje gospodarkę lipidową? Sprawdź jakie owoce należy wprowadzić do swojej diety, by zadbać o odpowiedni poziom cholesterolu.
Prawidłowa dieta to podstawa przy obniżaniu cholesterolu całkowitego. Nie każdy świadomy jest, iż dieta ta to nie tylko ograniczenie produktów smażonych i wysokotłuszczowych. jeżeli chcemy poprawić wyniki lipidogramu warto zwrócić uwagę również na owoce. Warto wybierać takie, które zawierają pektyny i przeciwutleniacze. Wpływają one korzystnie na pracę układu pokarmowego oraz wspierają układ immunologiczny.
Jakie owoce wybrać?
Owoce wraz z warzywami powinny stanowić podstawę naszej codziennej diety. Warto zwrócić uwagę na zawartość błonnika pokarmowego, ponieważ jest on niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Ma wpływ również na naszą odporność oraz zadba o zachowanie prawidłowej masy ciała.
1. Awokado
Awokado jest źródłem kwasu oleinowego, który korzystnie wpływa na układ krwionośny oraz pracę naszego serca. Bogaty jest również w błonnik rozpuszczalny, który zapewnia uczucie sytości, korzystnie wpływa na poziom cholesterolu oraz glukozy we krwi.
2. Truskawki
Bogate są w witaminę C, E oraz witaminy z grupy B. Są dobrym źródłem składników mineralnych np. potasu. Zawierają również duże ilości błonnika pokarmowego, który poprawia funkcjonowanie jelit.
3. Jagody
Podobnie jak truskawki są źródłem pektyn, natomiast obfitują także w przeciwutleniacze. Są niezbędne w naszym organizmie, ponieważ wzmacniają odporność, regulują poziom cukru we krwi oraz obniżają cholesterol całkowity oraz frakcję LDL.
4. Jabłko
To owoce, które w naszym klimacie dostępne są przez cały rok. Bogate są w witaminy i składniki mineralne, dlatego warto pamiętać o ich częstym spożyciu. Regularne spożywanie może obniżyć poziom cholesterolu oraz poprawić pracę serca. Nie obierajmy skórki, to właśnie tam znajduje się najwięcej składników odżywczych.
5. Winogrona
To doskonałe źródło witamin z grupy B, A oraz C. Poza tym dostarczą nam cynku, magnezu oraz potasu. Wspierają pracę układu krwionośnego oraz poprawiają wzrok. Na szczególną uwagę zasługują ciemne winogrona z uwagi na większą zawartość flawonoidów, odpowiedzialnych za utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu.
Chcesz schudnąć lub wesprzeć swoje zdrowie?
Artur Topolski (Specjalista Żywienia): Powyżej to jedna z przemian po naszej diecie. Co zyskasz dzięki odpowiedniemu żywieniu? Nasze diety nie tylko odchudzają, ale również wspomagają w chorobach i dolegliwościach: zaparcia, nadciśnienia, Hashimoto, niedoczynności tarczycy, miażdżycy, osteoporozy, cukrzycy typu 2.