Owiń nią każdą główkę kapusty, a przetrwa ona do lata. Sekretny sposób na przechowywanie zbiorów w piwnicy

zycie.news 3 godzin temu
Zdjęcie: Kapusta, źródło: Pexels


Według tradycyjnych zasad doświadczonych ogrodników kapustę należy zbierać przy suchej pogodzie, ostrożnie usuwając górne liście.

"Upewnij się, iż główki kapusty są całkowicie suche, aby uniknąć nadmiernej wilgoci" - brzmi ważna rada. Zapakuj każdą główkę kapusty w papierową serwetkę lub miękki papier, a następnie zawiń w folię.

Sposoby przechowywania plonów, które są niezawodne

Przechowuj kapustę w opakowaniu w piwnicy lub na balkonie. Według ogrodników serwetka wchłonie nadmiar kondensacji, a folia ochroni warzywo przed wysychaniem. "Dzięki temu choćby po sześciu miesiącach przechowywania kapusta pozostanie świeża" - zapewniają ogrodnicy.

Kiedy mamy nadmiar kapusty lub główek kapusty, zachowujemy je na zimę, a najłatwiejszym sposobem przechowywania kapusty jest jednak włożenie jej do zamrażarki. Ważne jest, aby najpierw ją zblanszować, aby zatrzymać dojrzewanie, więc aby to zrobić, kroimy kapustę na naprawdę cienkie paski, a następnie gotujemy w wodzie, aż staną się przezroczyste, a następnie wyjmujemy je z wody i wkładamy do miski z zimną wodą, aby zatrzymać gotowanie.

Po ostygnięciu kapusty osuszamy ją, a następnie pakujemy paski kapusty do torebek do zamrażania, oznaczamy je etykietami, a następnie umieszczamy w zamrażarce. Mrożona kapusta może być używana do smażenia, można ją jeść samą lub z masłem.

Można ją też włożyć do zapiekanek lub zrobić naprawdę dobry posiłek z makaronem spaghetti. Warto mieć kapustę przez cały rok i jest to świetny sposób na wykorzystanie wszystkich główek kapusty, których nie zdołamy zjeść na świeżo.

Idź do oryginalnego materiału