Oto holenderska odpowiedź na kebaba. Nie wymyślił jej mistrz kuchni, ale fryzjer

g.pl 1 miesiąc temu
Jesteś miłośnikiem fast foodów? jeżeli tak, to koniecznie musisz wypróbować przepis na domowy kapsalon, który znajdziesz w poniższym artykule. Wykonanie tego dania nie zajmie ci zbyt dużo czasu, a jesteśmy pewni, iż jego smak przypadnie ci do gustu. To jak, spróbujesz?
Kapsalon to fast food wywodzący się z Holandii. Jest to danie sycące i nie będziemy ukrywać, iż dość kaloryczne. Jednak od czasu do czasu warto skusić się na przygotowanie takiej potrawy w domowym zaciszu. Jest to na pewno lepszy wybór od gotowych dań, które możemy kupić w restauracjach typu fast food.


REKLAMA


Zobacz wideo Poszliśmy na najsłynniejszy kebab w Warszawie. Ceny? Tanio nie jest


Co to jest kapsalon?
Kapsalon składa się nie tylko z mięsa (zazwyczaj jest to gyros lub shoarma), ale także frytek, świeżych warzyw, zapieczonego sera oraz sosów. Co ciekawe, danie to jest stosunkowo młode, bo powstało dopiero w 2003 roku. Jego pomysłodawcą był Nathaniël Gomes, fryzjer z Rotterdamu pochodzenia kabowerdyjskiego, a samo słowo "kapsalon" po holendersku oznacza po prostu salon fryzjerski.
Gomes poprosił zaprzyjaźnioną restaurację, by połączyła jego ulubione składniki: frytki, mięso shoarma, warzywa i ser. Tak narodził się kapsalon. Gomes regularnie zamawiał tę potrawę dla siebie i znajomych, a restauracja gwałtownie wprowadziła ją do stałego menu. W krótkim czasie kapsalon stał się kulinarnym hitem Rotterdamu, a następnie całej Holandii.
Przepis na kapsalon domowy, który musisz wypróbować
Chcesz przygotować kapsalon? Przepis z frytkami na pewno przypadnie do gustu twoim gościom i będzie świetną propozycją na filmowy wieczór z przyjaciółmi.
Kapsalon - składniki potrzebne do przygotowania dwóch porcji potrawy to:


300 g mięsa (gyros, shoarma, kurczak - do wyboru)
400 g frytek
100 g sera żółtego
1 pomidor
1 ogórek
100 g sałaty lodowej (może być też mix sałat)
1 czerwona cebula
przyprawy: pieprz, sól, czosnek, oregano, papryka słodka
sosy - czosnkowy lub ostry (można kupić gotowe lub też przygotować samemu)


Na początek najlepiej zająć się przygotowaniem frytek. jeżeli zdecydowaliśmy się na użycie frytek mrożonych, to przygotowujemy je zgodnie z przepisem na opakowaniu. jeżeli natomiast chcemy przyrządzić frytki w domowym wydaniu to wystarczy, iż ziemniaki pokroimy w słupki, a następnie dokładnie osuszymy. Domowe frytki należy rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez około 40 minut w temperaturze 200°C.


Gdy frytki są w piekarniku, możemy zabrać się za przygotowanie mięsa. Na patelni rozgrzewamy olej lub oliwę z oliwek i podsmażamy wybrane mięso, które wcześniej pokroiliśmy w paski o szerokości około 1 cm i przyprawiliśmy. Mięso smażymy do momentu, aż będzie dobrze zarumienione.
Następnie w naczyniu żaroodpornym układamy warstwę upieczonych już frytek, a na nią warstwę mięsa i całość posypujemy startym serem. Kapsalon zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 10 minut - do rozpuszczenia sera.
Po wyjęciu potrawy z piekarnika na wierzchu układamy porwaną sałatę oraz pozostałe warzywa pokrojone w kostkę. Całość polewamy ulubionymi sosami i gotowe. Możemy teraz rozkoszować się smakiem naszego dania!


Kapsalon. Przepisy dostępne w sieci mogą mieć różne warianty
W internecie możemy natknąć się na różnorodne przepisy na kapsalon, które możemy dopasować do naszych upodobań. Możemy wybrać nasze ulubione mięso lub też przyrządzić wersję wegetariańską - z serem halloumi lub tofu. Możemy także dobrać inne warzywa. Świetnie sprawdzi się m.in. kukurydza, kiszony ogórek czy pomidorki koktajlowe zamiast zwykłego pomidora. Warto poeksperymentować z sosami i wybrać takie, które będą nam najbardziej odpowiadać.


Ile kalorii ma kapsalon?
Macie ochotę na kapsalon-kebab? Klasyczny kapsalon w porcji dla jednej osoby może dostarczać od 1500 do choćby 1800 kilokalorii, w zależności od rodzaju mięsa, ilości sera i użytych sosów. Przepis ten nie należy do kategorii fit, ale raz na jakiś czas warto zaszaleć i przyrządzić danie, które niekoniecznie będzie wpisywać się w nasz deficyt kaloryczny. Pamiętajcie jednak, aby na co dzień zachować umiar i zdrowo się odżywiać!
Idź do oryginalnego materiału