Przepis na ciasto styropian
czas przygotowania: ok. 1,5 godziny
porcja na blaszkę: 25x36
poziom trudności: średni
Składniki:
kruche ciasto:
- 300 g mąki pszennej,
- 200 g masła,
- 100 g cukru,
- 5 żółtek,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- opcjonalnie: 1 łyżeczka esencji waniliowej lub 1 opakowanie cukru waniliowego,
śmietanowa masa:
- 1 litr śmietany 18%,
- 5 białek,
- 300 g cukru,
- 2 budynie śmietankowe (proszek),
- 150 g wiórków kokosowych,
- brzoskwinie z puszki.
Zobacz także: Sernik bez sera. Przepis na ciasto kakaowe z wiśniami i śmietanową masą
Jak zrobić ciasto styropian?
- Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj masło i posiekaj.
- Następnie dodaj żółtka, cukier, proszek do pieczenia i wanilię i zagnieć ciasto w zwartą kulę.
- Odkrój 1/3 ciasta, owiń folią spożywczą i schowaj do zamrażarki.
- Pozostałą część ciasta schowaj do lodówki.
- Białka przelej do dużej miski i rozpocznij ubijanie mikserem, po kilku minutach zacznij stopniowo wsypywać cukier.
- Gdy piana jest już sztywna to zmniejsz obroty miksera i dodaj budyń w proszku.
- Wyłącz mikser i dodaj do masy wiórki kokosowe i śmietanę, wymieszaj łyżką.
- Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na kształt prostokątnej blaszki.
- Przełóż ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na ciasto wylej śmietanową masę.
- Brzoskwinie pokrój i ułóż na masie śmietanowej.
- Na koniec wyjmij ciasto z zamrażarki i zetrzyj je na tarce na wierzch twojego styropianu.
- Piecz ciasto ok. 1 godzinę w 180 stopniach.
+13
Zobacz galerię
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni: