Ostrzeżenie przed zatruciem pokarmowym: Salmonella w mrożonych truskawkach

plotkosfera.pl 3 godzin temu

W ostatnim czasie Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu bakterii Salmonella w partii mrożonych truskawek sprzedawanych w jednej z popularnych sieci handlowych w Polsce. Produkt, którego dotyczy ostrzeżenie, to Mroźna Kraina Truskawki bez szypułek, o wadze 450 g, z numerem partii 011/04/25 i krajem pochodzenia Egipt. Data najlepszego spożycia produktu to 03.2027.

Producentem produktu jest Handsman Food Sp. z o.o., z siedzibą w Rogoźnica Kolonia 2a, 21-560 Międzyrzec Podlaski, a wyprodukowany został dla Jeronimo Martins Polska S.A., z siedzibą w Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn. Spożycie wskazanej partii produktu wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego, zwłaszcza w przypadku spożycia produktu bez obrobki cieplnej.

Według Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego, obecność bakterii Salmonella w produkcie stanowi realne zagrożenie dla zdrowia konsumentów. Salmonella może powodować zatrucie pokarmowe, którego objawami są gorączka, bóle brzucha, biegunka i nudności. W ciężkich przypadkach może dojść do zakażenia krwi lub zapalenia otrzewnej.

Główny Inspektorat Sanitarny przekazał, iż producent poinformował swojego odbiorcę i rozpoczął procedurę wycofania produktu z obrotu. Producent oraz dystrybutor zbadali dodatkowe próbki truskawek mrożonych z tej samej partii, w których nie wykryto obecności Salmonella. Jednak, jak podkreśla GIS, niewykrycie Salmonella w innych próbkach truskawek z partii objętej komunikatem nie świadczy o nieprawidłowych wynikach badań próbek potwierdzających obecność Salmonella.

Organy urzędowej kontroli żywności nadzorują proces wycofywania kwestionowanej partii z obrotu. Główny Inspektorat Sanitarny przypomina, iż nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego, należy skontaktować się z lekarzem.

W 2022 roku w Polsce odnotowano ponad 12 000 przypadków zatrucia pokarmowego, z czego ponad 2 000 przypadków było spowodowanych przez Salmonellę. W tym samym roku Główny Inspektorat Sanitarny wydał ponad 1 500 ostrzeżeń dotyczących żywności lub wyrobów do kontaktu z żywnością.

Aby uniknąć zatrucia pokarmowego, należy przestrzegać zasad higieny i bezpieczeństwa żywności, takich jak:

* Przechowywanie żywności w odpowiednich warunkach
* Gotowanie żywności do odpowiedniej temperatury
* Umywanie rąk przed i po kontakcie z żywnością
* Używanie czystych narzędzi i powierzchni do przygotowywania żywności

W przypadku podejrzenia zatrucia pokarmowego, należy skontaktować się z lekarzem lub powiatowym inspektoratem sanitarnym. Główny Inspektorat Sanitarny zapewnia, iż wszystkie ostrzeżenia dotyczące żywności lub wyrobów do kontaktu z żywnością są publikowane na stronie internetowej GIS, aby konsumentom było łatwiej uzyskać informacje o potencjalnych zagrożeniach.

Idź do oryginalnego materiału