Ostry sos chili do hamburgera. Przepis na pikantny dodatek do mięsa. Dodaj mango i sprawdź, co się stanie

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: 123rf.com/bhofack2/zdjęcie ilustracyjne


Pikantny sos z papryczką chili to dla wielu osób obowiązkowy dodatek do tortilli, burgerów i domowych kotletów. Papryczki chili dodają pikanterii, a dojrzałe mango podkręca słodki smak. Taki sos często spotykany jest w kuchni azjatyckiej i można zjeść go np.: z sajgonkami. Podpowiadamy przepis na domowy sos chili z mango.

Sos chili – przepis z mango

Liczba porcji: słoik ok. 200 ml
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 mango,
  • sok wyciśnięty z 1 limonki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 20 g brązowego cukru,
  • 1 papryczka chili,
  • 5 g soli,
  • 100 ml wody,
  • 10 ml oleju rzepakowego,
  • opcjonalnie: 10 g skrobi kukurydzianej.
quiz Co wiesz o papryce? [TRUDNY QUIZ]

Jak zrobić sos chili?

Przygotowanie:

  1. Mango należy obrać, wykroić miąższ i włożyć do blendera. Następnie należy dokładnie zmiksować owoc na gęste purée.
  2. Czosnek należy obrać z łupiny i posiekać. Papryczkę chili należy umyć, przekroić, wyjąć pestki i drobno pokroić. jeżeli chcecie uzyskać bardzo ostry sos, to pestki można zostawić.
  3. Kolejnym krokiem jest rozgrzanie oleju na patelni i krótkie przesmażenie czosnku i papryczki chili.
  4. Gdy się zarumienią do patelni, należy dodać mus z mango, sok z limonki, sól i cukier.
  5. Składniki należy dokładnie wymieszać, dolać wodę i gotować przez około minutę.
  6. Jeżeli chcecie uzyskać gęstszą konsystencję, to możecie dodać łyżkę skrobi kukurydzianej wymieszanej z 50 ml wody.
  7. Gotowy sos chili należy wymieszać i odstawić do wystudzenia.
  8. Sos chili z mango należy przełożyć do szklanego słoika. Można go przechowywać w lodówce do tygodnia.

Zobacz także: Najpopularniejsze dania z Meksyku idealne w karnawale. Nie tylko tortilla i fasola. Poznaj kuchnię meksykańską według Taste Atlas

Sposób podania

Sos chili świetnie smakuje z krążkami cebulowymi, domową zapiekanką ziemniaczaną, quesadillią, domowymi chipsami i pieczonymi ziemniakami. Dodatek mango sprawia, iż sos będzie też nadawać się do kurczaka z ryżem w orientalnym stylu. Danie przyprawione sosem z mango i chili będzie wyśmienicie smakować podane ze świeżymi listkami mięty oraz kolendry.

Wypróbuj także: Orzeźwiające mango lassi do zrobienia w 5 minut. Odkryj prosty przepis na sycący napój z kuchni indyjskiej. Ten przysmak gasi pragnienie

Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału