OSTATNIA SZANSA NA POMIDOROWE PRZETWORY

glosseniora.pl 2 dni temu
Zdjęcie: pomidorowe przetwory


Sezon na pomidory się kończy, zatem mamy ostatnie dni na zakupy i pomidorowe przetwory. Dzięki nim możemy w zimie i na wiosnę pić sok, jeść keczup czy naturalną pyszną pożywną zupę. Gdzie je kupić ? Głos Seniora poleca polskie pomidory kupione od seniora na targu czy kleparzu. Wspierajmy Srebrnych Przedsiębiorców!

Poniżej znajdziecie opis mocy i przepis na naturalny, zdrowy sok pomidorowy naszej ambasadorki Grażyny Tworek.

Warzywo czy owoc?

Z botanicznego punktu widzenia pomidor to owoc, ponieważ rozwija się z jajnika kwiatowego i zawiera nasiona wewnątrz. Jednak w codziennym języku określamy go mianem warzywa. Dzieje się tak, ponieważ pomidora spożywamy jako dodatek do dań, a nie w całości, jak jabłko czy gruszkę. Takie zastosowanie w kuchni sprawiło, iż pomidor stał się warzywem. Pomidory są smaczne, niskokaloryczne i zdrowe.

Wartości odżywcze w pomidorach

Pomidory mają dużo witamin i minerałów:

· Likopen – redukuje ryzyko chorób serca i niektórych rodzajów nowotworów, wspiera zdrowie skóry i oczu, silny przeciwutleniacz, mający ogromne znaczenie w profilaktyce nowotworów, w tym raku szyjki macicy i prostaty.

· Błonnik – wspomaga zdrowie układu pokarmowego, regulując trawienie i poprawiając perystaltykę jelit.

· Potas – wpływa pozytywnie na pracę serca i pozostałych mięśni, pomaga regulować ciśnienie krwi.

· Miedź – chroni przed osteoporozą, zwiększa odporność, wpływa na dobrą pracę mózgu; poprawia elastyczność i jędrność skóry.

· Witamina C – poprawia odporność, razem z miedzią wspomaga tworzenie kolagenu, a także przyspiesza proces gojenia się wszelkich ran

· Witamina A – wpływa pozytywnie na wzrok, wzmacnia włosy i paznokcie.

· Witaminy z grupy B – pozytywnie wpływają na metabolizm cukru i cholesterolu we krwi.

· Witamina K reguluje krzepliwość krwi w organizmie.

Pomidory mają korzystny wpływ na naszą urodę. Dzięki zawartości antyoksydantów i witamin mogą przyczynić się do opóźnienia procesów starzenia się skóry, a także do poprawienia elastyczności włosów i paznokci. Warto wiedzieć o tym, by unikać jedzenia ich rano na czczo – substancje w nich zawarte podwyższają poziom kwasu żołądkowego, co może wiązać się ze zgagą i innymi przykrymi dolegliwościami. Pomidory są powszechnie spożywane na całym świecie, są niezwykle popularne w diecie śródziemnomorskiej, określanej jako najzdrowszą dietę świata, mając wiele cennych składników odżywczych wpływających na nasze zdrowie.

Przepis na sok z pomidorów

      1. Umyte pomidory, obrane z szypułek i ze skórki, wkładamy do garnka z odrobiną soli kłodawskiej.
      2. Prażymy na wolnym ogniu około godziny.
      3. Następnie otrzymany sok zblendować i gorący wlać do czystych słoików, wcześniej dodatkowo zdezynfekowanych kilkoma kropelkami czystego alkoholu.
      4. Zakręcamy wcześniej wyparzonym wieczkiem i zdezynfekowanym także kropelkami czystego alkoholu.

    Tak przygotowany sok jest gotowy do picia lub zrobienia zupy pomidorowej. Nadaje się do przechowywania przez cały rok do następnego zbioru. Smacznego!

    Idź do oryginalnego materiału