Osiem sposobów na stłuszczoną wątrobę. Nieleczona choroba prowadzi do śmierci. „Nie tylko zapalenie i rak”

news.5v.pl 1 miesiąc temu

Większość z osób cierpiących na stłuszczenie wątroby choćby nie zdaje sobie z tego sprawy. Dzieje się tak, ponieważ we wczesnych stadiach jest ono bezbolesne i bezobjawowe. Wśród jego przyczyn znajduje się niewłaściwa dieta, ale także nadużywanie alkoholu. jeżeli stłuszczenie wątroby pozostaje nieleczone, w końcu staje się groźne dla życia — możliwym skutkiem są nie tylko zapalenie i rak wątroby, ale także choroby układu krążenia i nerek. Jednym ze sposobów na pozbycie się stłuszczenia wątroby jest konsekwentna zmiana stylu życia i diety.

Kawa

Kawa i tak jest częścią codziennego porannego rytuału większości ludzi. Tak trzymać! W porównaniu z kofeinowymi abstynentami miłośnicy kawy mają o 21 proc. niższe ryzyko rozwoju przewlekłej choroby wątroby. Kawa, w połączeniu ze zmianą diety wspomaga oczyszczanie wątroby w dłuższej perspektywie dzięki zawartym w niej składnikom: kafestolu i kahweolu.

Pamiętaj: cztery filiżanki dziennie w zupełności wystarczą!

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Kardamon

Kardamon — przyprawa o słodkim smaku, która doskonale pasuje do kawy — jest stosowany w medycynie ajurwedyjskiej ze względu na swoje adekwatności detoksykacyjne. Według badań przeprowadzonych na szczurach kardamon nie tylko redukuje tzw. stres wątrobowy, ale przeciwdziała też patologicznemu powiększeniu wątroby.

Mówiąc prościej, kardamon pomaga wątrobie schudnąć i zmniejsza uszkodzenia narządu, które już wystąpiły. Aby pozbyć się stłuszczenia wątroby, dobry suplement z kardamonem jest również odpowiedni jako środek wspomagający. Pamiętaj: najpierw zasięgnij porady lekarza!

Brokuły

Brokuły to ulubione warzywo osób cierpiących na stłuszczenie wątroby. Dlaczego? Badania na zwierzętach wykazały, iż regularne spożywanie brokułów może zapobiegać i zmniejszać gromadzenie się tłuszczu w wątrobie, a także chronić przed rakiem wątroby. Powodem tego jest związek roślinny zwany indolem, który występuje naturalnie w brokułach (ale także w jarmużu, brukselce i kalafiorze). Ma wyraźne działanie oczyszczające, a tym samym pomaga narządowi w samoleczeniu.

Otręby pszenne

Osoby regularnie spożywające pokarmy zawierające błonnik mają stosunkowo niską zawartość tłuszczu w wątrobie. Jeśli zmienisz swoją dietę tak, aby zawierała produkty pełnoziarniste i dużo świeżych warzyw, możesz niedługo spodziewać się poprawy wartości wątrobowych.

Nawiasem mówiąc, otręby pszenne składają się w 45 proc. z czystego błonnika, a jedna łyżka stołowa zawiera go aż 9 g! Otręby pszenne są niezwykle tanie i mają cudownie orzechowy smak. Pasują do jogurtu, musli czy smoothie. Warto spróbować!

Michelle Lee Photography / Getty Images

Otręby pszenne. Zdjęcie ilustracyjne

Nasiona słonecznika

Podjadanie nasion słonecznika zamiast chipsów również pomaga w stłuszczeniu wątroby. Zawierają one niezwykle wysoki poziom witaminy E (30 g pokrywa dzienne zapotrzebowanie), która jako przeciwutleniacz może odgrywać istotną rolę w leczeniu chorób wątroby, zmniejszając stan zapalny i zapobiegając obumieraniu komórek wątroby. Jednak naukowcy podkreślają również, iż czysta witamina E jako suplement diety może kilka zdziałać, jeżeli nie jesteś przygotowany na zmianę stylu życia.

Orzechy włoskie

Orzechy włoskie to kolejny smaczny sposób na pozbycie się stłuszczenia wątroby. Zawierają one nie tylko mnóstwo witaminy E, ale najwyraźniej także związki, które w szczególności redukują złogi tłuszczu w wątrobie. Według badań ludzie, którzy jedli orzechy włoskie pięć lub sześć razy w tygodniu, pozbywali się znacznie więcej tłuszczu z wątroby niż ci, którzy tego nie robili.

Czosnek

Czosnek zawiera substancje podobne do siarki — S-allilomerkaptocysteinę i disiarczek diallilu (DADS). Aktywują one enzymy wątrobowe, dzięki którym organ ten może pracować wydajniej.

Irańscy naukowcy podawali ekstrakt z czosnku 110 osobom cierpiącym na stłuszczenie wątroby przez okres 15 tygodni. Ostatecznie wszystkie te osoby straciły na wadze, a wyniki badań ich wątroby uległy ogromnej poprawie — podczas gdy w grupie kontrolnej prawie nic się nie zmieniło.

sebastianosecondi / Getty Images

Czosnek. Zdjęcie ilustracyjne

Ponadto czosnek wydaje się podwójnie korzystny dla wątroby, ponieważ pomaga również w alkoholowej chorobie wątroby: chińskie badanie wykazało, iż aktywne składniki zawarte w ząbkach mają korzystny wpływ na metabolizm alkoholu. Oznacza to, iż powstaje mniej szkodliwych dla wątroby produktów przemiany materii. Przy okazji: jeśli jesz czarny czosnek, możesz szczególnie skorzystać z jego wpływu na zdrowie. Dzieje się tak, ponieważ zawiera on większą ilość wtórnych substancji roślinnych.

Karczoch

Karczochy są często stosowane w kuchni śródziemnomorskiej i są znane ze swoich potencjalnych korzyści zdrowotnych, w szczególności wspomagając trawienie i pracę wątroby. Stymulując produkcję kwasów żółciowych w wątrobie, karczoch wspomaga usuwanie toksyn. Ponadto spożywanie wyciągu z karczocha obniża poziom cholesterolu, dzięki czemu mniej tłuszczu jest transportowane do wątroby i w niej odkładane.

Idź do oryginalnego materiału