Od jakiegoś czasu mam cały czas w spiżarni makaron orzo. Bardzo chętnie robię z niego sałatkę z tuńczykiem lub szybki obiad w tygodniu. Bardzo podpasowało mi połączenie pieczarek, papryki i zielonego groszku. Do dania dołożyłam jeszcze kurczaka i w ten sposób uzyskałam pełnowartościowy, zdrowy posiłek.
Całe danie robi się dość gwałtownie i przyjemnie. Najbardziej smakuje mi od razu po przygotowaniu więc lubię sobie wszystkie składniki pokroić wcześniej, a popołudniu po prostu przygotować gwałtownie obiad na jednej patelni. Nowością jest tutaj dodanie serka kremowego zamiast żółtego sera czy mozzarelli. Daje on daniu fajną kremowość, a przy tym całość jest lżejsza. Polecam Wam gorąco!
Orzo z kurczakiem, papryką i groszkiem
Więcej przepisów na dania jednogarnkowe
- Garnek farmera
- Amerykański gulasz
- Gnocchi z kurczakiem i camembertem
- Makaronowa patelnia
Orzo z kurczakiem, papryką i groszkiem
Pyszne danie z jednej patelni. Ostatnio to mój ulubiony obiad w tygodniu.
Orzo z kurczakiem, papryką, pieczarkami i groszkiem
Składniki (3-4 porcje):
- 200g makaronu orzo,
- 150g mrożonego zielonego groszku,
- 1 duża papryka,
- 1 cebula,
- 250g pieczarek,
- 500g piersi z kurczaka,
- 1 łyżeczka oregano,
- sól,
- pieprz,
- około 3 szklanek wody lub bulionu,
- około 75g serka kremowego,
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę około 2cm. Oprószamy solą i pieprzem. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w małą kostkę. Pieczarki kroimy w półplasterki. Cebulę obieramy i kroimy w małą kostkę.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Dodajemy kurczaka i cebulę. Smażymy razem na rumiano. Wówczas dodajemy pieczarki i smażymy do momentu aż cała woda z nich wyparuje. Następnie dodajemy surowy makaron orzo. Mieszamy. Zalewamy wodą. Proponuję wlać najpierw 2 i 1/2 szklanki, a ewentualnie resztę dolać później. Zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu 2 minuty.
Następnie dodajemy paprykę i mrożony groszek oraz oregano. Ponownie zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 7 minut lub do miękkości makaronu. W międzyczasie kilka razy mieszamy i doprawiamy do smaku. Gdy makaron jest już miękki to dodajemy serek kremowy, trzymamy danie na małym ogniu i mieszamy do dobrego połączenia składników. Danie jest gotowe. Smacznego!
* Mój makaron orzo miał czas gotowania 9 minut stąd te czasy gotowania całej potrawy. jeżeli Twój makaron orzo będzie miał inny czas podany na opakowaniu to wydłuż lub skróć czas gotowania.
** Używam często serka kremowego Piątnica do kupienia w pojemniczkach płaskich, podłużnych o wadze 135g.
Orzo z kurczakiem, papryką i groszkiem