Orzeźwiający sok z winogron na zimę. Zobacz przepis na zdrowy napój do spiżarni. Znamy sposób na przetwory zasypane cukrem
W skrócie
- Sok z winogron – przepis na zimę
- Jak zrobić sok z winogron?
- Sposób podania soku z winogron
Domowy sok z winogron można zrobić, korzystając z trzech składników. Należy zebrać dojrzałe owoce i zasypać je białym cukrem kryształem. Jeżeli owoce są bardzo słodkie, można pominąć dodatek słodzika. Dla zachowania równowagi smakowej warto także dodać odrobinę soku z cytryny. Z tym przepisem poradzą sobie choćby początkujący domowi kucharze.
Sok z winogron – przepis na zimę
Liczba porcji: na 3 butelki po 300 ml.
Stopień trudności: łatwy.
Czas przygotowania: 45 minut.
Składniki:
- 1 kg ciemnych winogron,
- 200 g białego cukru kryształu,
- sok wyciśnięty z 1 cytryny.
Jak zrobić sok z winogron?
Przygotowanie:
- Winogrona należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą i odszypułkować.
- Winogrona trzeba umieścić w garnku o grubym dnie i zasypać cukrem. Następnie przy pomocy tłuczka do ziemniaków należy rozgnieść owoce na miazgę.
- Owoce należy gotować na małym ogniu przez 15-20 minut.
- Następnie zawartość garnka należy przecedzić na sitku o drobnych oczkach umieszczonym nad dzbankiem lub głęboką miską.
- Powoli i z wyczuciem należy odciskać sok do naczynia, aby miąższ i pestki zostały na sitku. A cały sok z winogron wyciekł do dzbanka.
- Do soku z winogron można dodać sok z cytryny dla przedłużenia trwałości i zrównoważenia słodkiego smaku.
- Gotowy sok z winogron należy przelać do wyparzonych butelek lub słoików, napełniając je do wysokości 1 cm poniżej brzegu. Następnie słoiki trzeba lekko zakręcić.
- Sok z winogron można pasteryzować na zimę w garnku lub piekarniku w temperaturze 85° Celsjusza przez 15 minut.
- Na koniec słoiki z sokiem winogronowym należy wyjąć i jeszcze ciepłe dokładnie zakręcić.
Sposób podania soku z winogron
Przecedzony sok winogronowy można także podawać po schłodzeniu od razu do obiadu jako rodzaj kompotu. Domowy sok z winogron można także połączyć z innymi owocami. Szczególnie pasują do nich jabłka, aronia, czarne porzeczki i jeżyny. Aby sok z winogron był jeszcze smaczniejszy, można ugotować go z korą cynamonu lub kawałkami korzenia imbiru. W ten sposób powstanie rozgrzewający napój bezalkoholowy na zimę.
Sok z winogron – przepis na zimę
Liczba porcji: na 3 butelki po 300 ml.
Stopień trudności: łatwy.
Czas przygotowania: 45 minut.
Składniki:
- 1 kg ciemnych winogron,
- 200 g białego cukru kryształu,
- sok wyciśnięty z 1 cytryny.
Jak zrobić sok z winogron?
Przygotowanie:
- Winogrona należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą i odszypułkować.
- Winogrona trzeba umieścić w garnku o grubym dnie i zasypać cukrem. Następnie przy pomocy tłuczka do ziemniaków należy rozgnieść owoce na miazgę.
- Owoce należy gotować na małym ogniu przez 15-20 minut.
- Następnie zawartość garnka należy przecedzić na sitku o drobnych oczkach umieszczonym nad dzbankiem lub głęboką miską.
- Powoli i z wyczuciem należy odciskać sok do naczynia, aby miąższ i pestki zostały na sitku. A cały sok z winogron wyciekł do dzbanka.
- Do soku z winogron można dodać sok z cytryny dla przedłużenia trwałości i zrównoważenia słodkiego smaku.
- Gotowy sok z winogron należy przelać do wyparzonych butelek lub słoików, napełniając je do wysokości 1 cm poniżej brzegu. Następnie słoiki trzeba lekko zakręcić.
- Sok z winogron można pasteryzować na zimę w garnku lub piekarniku w temperaturze 85° Celsjusza przez 15 minut.
- Na koniec słoiki z sokiem winogronowym należy wyjąć i jeszcze ciepłe dokładnie zakręcić.
Sposób podania soku z winogron
Przecedzony sok winogronowy można także podawać po schłodzeniu od razu do obiadu jako rodzaj kompotu. Domowy sok z winogron można także połączyć z innymi owocami. Szczególnie pasują do nich jabłka, aronia, czarne porzeczki i jeżyny. Aby sok z winogron był jeszcze smaczniejszy, można ugotować go z korą cynamonu lub kawałkami korzenia imbiru. W ten sposób powstanie rozgrzewający napój bezalkoholowy na zimę.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: