Orzeźwiający sok z winogron na zimę. Zobacz przepis na zdrowy napój do spiżarni. Znamy sposób na przetwory zasypane cukrem

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Getty Images/Sonja Rachbauer/zdjęcie ilustracyjne


Sok z winogron to pyszny napój, a także źródło witamin, które korzystnie wpływają na zdrowie. Proponowany przez nas sposób zrobicie w garnku i nie będziecie potrzebować do niego sokownika. Do przygotowania używamy ciemnych winogron z drobnymi owocami. Zobacz przepis na zdrowy sok z winogron na zimę.

W skrócie

  • Sok z winogron – przepis na zimę
  • Jak zrobić sok z winogron?
  • Sposób podania soku z winogron

Domowy sok z winogron można zrobić, korzystając z trzech składników. Należy zebrać dojrzałe owoce i zasypać je białym cukrem kryształem. Jeżeli owoce są bardzo słodkie, można pominąć dodatek słodzika. Dla zachowania równowagi smakowej warto także dodać odrobinę soku z cytryny. Z tym przepisem poradzą sobie choćby początkujący domowi kucharze.

Sok z winogron – przepis na zimę

Liczba porcji: na 3 butelki po 300 ml.
Stopień trudności: łatwy.
Czas przygotowania: 45 minut.

Składniki:

  • 1 kg ciemnych winogron,
  • 200 g białego cukru kryształu,
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny.

Jak zrobić sok z winogron?

Przygotowanie:

  1. Winogrona należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą i odszypułkować.
  2. Winogrona trzeba umieścić w garnku o grubym dnie i zasypać cukrem. Następnie przy pomocy tłuczka do ziemniaków należy rozgnieść owoce na miazgę.
  3. Owoce należy gotować na małym ogniu przez 15-20 minut.
  4. Następnie zawartość garnka należy przecedzić na sitku o drobnych oczkach umieszczonym nad dzbankiem lub głęboką miską.
  5. Powoli i z wyczuciem należy odciskać sok do naczynia, aby miąższ i pestki zostały na sitku. A cały sok z winogron wyciekł do dzbanka.
  6. Do soku z winogron można dodać sok z cytryny dla przedłużenia trwałości i zrównoważenia słodkiego smaku.
  7. Gotowy sok z winogron należy przelać do wyparzonych butelek lub słoików, napełniając je do wysokości 1 cm poniżej brzegu. Następnie słoiki trzeba lekko zakręcić.
  8. Sok z winogron można pasteryzować na zimę w garnku lub piekarniku w temperaturze 85° Celsjusza przez 15 minut.
  9. Na koniec słoiki z sokiem winogronowym należy wyjąć i jeszcze ciepłe dokładnie zakręcić.

Sposób podania soku z winogron

Przecedzony sok winogronowy można także podawać po schłodzeniu od razu do obiadu jako rodzaj kompotu. Domowy sok z winogron można także połączyć z innymi owocami. Szczególnie pasują do nich jabłka, aronia, czarne porzeczki i jeżyny. Aby sok z winogron był jeszcze smaczniejszy, można ugotować go z korą cynamonu lub kawałkami korzenia imbiru. W ten sposób powstanie rozgrzewający napój bezalkoholowy na zimę.

Sok z winogron – przepis na zimę

Liczba porcji: na 3 butelki po 300 ml.
Stopień trudności: łatwy.
Czas przygotowania: 45 minut.

Składniki:

  • 1 kg ciemnych winogron,
  • 200 g białego cukru kryształu,
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny.

Jak zrobić sok z winogron?

Przygotowanie:

  1. Winogrona należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą i odszypułkować.
  2. Winogrona trzeba umieścić w garnku o grubym dnie i zasypać cukrem. Następnie przy pomocy tłuczka do ziemniaków należy rozgnieść owoce na miazgę.
  3. Owoce należy gotować na małym ogniu przez 15-20 minut.
  4. Następnie zawartość garnka należy przecedzić na sitku o drobnych oczkach umieszczonym nad dzbankiem lub głęboką miską.
  5. Powoli i z wyczuciem należy odciskać sok do naczynia, aby miąższ i pestki zostały na sitku. A cały sok z winogron wyciekł do dzbanka.
  6. Do soku z winogron można dodać sok z cytryny dla przedłużenia trwałości i zrównoważenia słodkiego smaku.
  7. Gotowy sok z winogron należy przelać do wyparzonych butelek lub słoików, napełniając je do wysokości 1 cm poniżej brzegu. Następnie słoiki trzeba lekko zakręcić.
  8. Sok z winogron można pasteryzować na zimę w garnku lub piekarniku w temperaturze 85° Celsjusza przez 15 minut.
  9. Na koniec słoiki z sokiem winogronowym należy wyjąć i jeszcze ciepłe dokładnie zakręcić.

Sposób podania soku z winogron

Przecedzony sok winogronowy można także podawać po schłodzeniu od razu do obiadu jako rodzaj kompotu. Domowy sok z winogron można także połączyć z innymi owocami. Szczególnie pasują do nich jabłka, aronia, czarne porzeczki i jeżyny. Aby sok z winogron był jeszcze smaczniejszy, można ugotować go z korą cynamonu lub kawałkami korzenia imbiru. W ten sposób powstanie rozgrzewający napój bezalkoholowy na zimę.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału