Orzeźwiające mango lassi do zrobienia w 5 minut. Odkryj prosty przepis na sycący napój z kuchni indyjskiej. Ten przysmak gasi pragnienie

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Anna Daniluk


Tradycyjne mango lassi to napój przygotowany na bazie jogurtu naturalnego, dojrzałego mango i mleka. W Indiach przyprawia się go szczyptą mielonego kardamonu lub szafranu. Domowe mango lassi można też przyrządzić dostępnej w sklepach pulpy w puszce. Zobacz przepis na pyszne mango lassi na deser.

Mango lassi – przepis na domową przekąskę

Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 5 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 150 g mango,
  • 100 ml jogurtu naturalnego,
  • 150 ml mleka,
  • szczypta kardamonu,
  • opcjonalnie do smaku: 1 łyżeczka miodu.

Jak zrobić mango lassi?

Przygotowanie:

  1. Mango należy pokroić w kostkę i włożyć do blendera kielichowego.
  2. Następnie do owocu trzeba dosypać kardamon i dolać mleko.
  3. Całość trzeba zmiksować do uzyskania gładkiego, kremowego napoju.
  4. Kolejnym krokiem jest dodanie jogurtu naturalnego i ponowne zmiksowanie mango lassi.
  5. Jeśli napój nie jest wystarczająco słodki, można doprawić go miodem.
  6. Gotowe mango lassi można podawać z kostkami lodu.

Czytaj także:

Przepis na koktajl śniadaniowy. Dodaj jeden składnik, który wspomaga odchudzanie

Jogurtowy koktajl z owocami to pomysł na pyszne i sycące śniadanie. Podpowiadamy, jak krok po kroku przygotować jogurtowy koktajl z borówkami. Będzie on zdrowy i jeszcze lepszy, jeżeli dodamy do niego…

Katarzyna Puczyńska

Mango lassi na zimno

Warto pamiętać, iż mango lassi jest napojem zawsze podawanym na zimno. o ile nie zawiera kostek lodu, to picie powinno być dobrze schłodzone w lodówce. Warto też używać składników prosto z lodówki, dzięki czemu mango lassi będzie od razu gotowe do spożycia. Warto mieć w lodówce lub zamrażalce porcję musu z mango albo pokrojonego owocu, aby gwałtownie przygotować zdrowy deser.

Mango lassi dla wegan

Przepis na domowe mango lassi można bez problemu przygotować dla wegan. Wystarczy wykorzystać wegański jogurt kokosowy lub na bazie nerkowców i zamiast mleka skorzystać z ulubionego napoju roślinnego. Może to być mleczko kokosowe, napój migdałowy lub owsiany. Każdy z nich będzie pysznie smakować.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału