Frappé, a kawa mrożona
Kawa mrożona powstaje z połączenia zaparzonej i wystudzonej kawy, mleka, cukru, a także kostek lodu. Część baristów odróżnia kawę mrożoną od frappé. Wymieniając jako główny składnik frappé kawę rozpuszczalną. W tym przepisie będziemy używać tych określeń zamiennie.
Kliknij w przycisk, aby zobaczyć sposób przyrządzania kawy mrożonej
Kawa mrożona – przepis na pyszny napój w upalne dni
Liczba porcji: dla 1 osoby.
Czas przygotowania: 10 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 80 ml espresso,
- 150 ml zimnego mleka,
- opcjonalnie 50 ml wody,
- 1 łyżeczka cukru białego,
- 2 kostki lodu,
- opcjonalnie 1/2 łyżeczki suszonych płatków róży.
Jak zrobić frappé z ekspresu?
- Do zaparzacza typu french press wlej zaparzone w kawiarce lub ekspresie espresso, zimne mleko (lub wybrany napój roślinny) i wodę.
- Dodaj łyżeczkę cukru.
- Za pomocą tłoką poruszanego w górę i w dół stwórz kawową pianę.
- Do wysokiej szklanki wrzuć 2 kostki lodu.
- Do przygotowanej szklanki wlej mleczną kawę.
- Podstawowa wersja kawy mrożonej jest gotowa do podania. Kawę można ozdobić np.: suszonymi płatkami róży. Tak przyrządzona kawa mrożona sprawdzi się doskonale podczas upalnego dnia.
Kawa frappé z lodami
Dla osób szukających pomysłu na interesujący deser sprawdzi się kawa mrożona ozdobiona startą tabliczką czekolady, oprószona mielonym cynamonem, podana z bitą śmietaną. Świetnie smakuje kawa mrożona z lodami. Szczególnie warto sięgać po lody waniliowe, o smaku słonego karmelu lub lody z kawałkami czekolady. Doskonałą alternatywą dla wegan, wegetarian oraz osób nietolerujących laktozy do przyrządzenia frappé będą napoje roślinne. Świetnie sprawdzi się z orzechów laskowych, napój migdałowy, napój owsiany, napój sojowy i napój ryżowy.
Nie tylko kawa mrożona, czyli inne napoje kawowe
Jeśli nie chcesz skorzystać z przepisu na kawę mrożoną, to mamy inne sposoby dla kawoszy. Polecamy wypróbować kawę z koglem-moglem albo zapoznać się z niezwykłymi sposobami na kawę z różnych zakątków świata. Ciekawym dodatkiem będą też płatki jadalnych kwiatów np.: chabrów i róży.
Do kawy polecamy słodkie pasteis de nata:
Szybki pastéis de nata. Poznaj przepis na smakowity przysmak z Portugalii
Chrupiące ciasto wypełnione słodkim, kremowym budyniem na bazie żółtek z dodatkiem otartej laski cynamonu. Właśnia ta przyprawa dodaje wyjątkowego charakteru. Znakomity deser do mocnej kawy. W…
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: