Sałatka owocowa – przepis na zdrowy deser
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 10 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 12 malin,
- 5 truskawek,
- 20 jagód,
- 20 czerwonych porzeczek,
- 10 jeżyn,
- 1/2 dojrzałego mango,
- 4 listki mięty,
- 4 łyżki jogurtu naturalnego.
Jak zrobić sałatkę owocowego?
Przygotowanie:
- Owoce należy dokładnie umyć i włożyć do salaterki.
- Mango trzeba obrać, pokroić w kostkę i dodać do reszty owoców.
- Następnie owoce należy wymieszać i dodać do nich umyte i posiekane listki mięty.
- Wedle upodobania należy dodać jogurt naturalny i dokładnie wymieszać.
- Sałatka owocowa jest gotowa i można ją rozdzielić do ozdobnych szklanek lub miseczek.
Jakie owoce są potrzebne do sałatki owocowej?
Tak jak już wspomnieliśmy przepis na sałatkę owocową, nie jest zamknięty. Podczas jej przygotowania warto kierować się zasadą sezonowości i decydować się na produkty, które w czerwcu, lipcu i sierpniu są najsmaczniejsze. Dlatego znakomicie sprawdzają się śliwki, agrest, jabłka, poziomki, wiśnie, czereśnie, gruszki, morele i brzoskwinie. Podczas doboru składników może ograniczyć was jedynie wyobraźnia i ewentualne alergie pokarmowe na poszczególne owoce.
Dressing do sałatki owocowej
Gdy nie chcecie korzystać z jogurtu, to możecie zrobić lekki sos do sałatki z miodu i octu jabłkowego. W przypadku bardzo dojrzałych owoców można pominąć dodatek słodzika, na rzecz samego octu. Taki dodatek będzie przyjemnie kontrastował z bardzo słodkimi owocami.
Czytaj także: Co zrobić z owocami? Wypróbuj zdrowe przepisy na lato. Oto 13 sposobów na przekąski pełne witamin
Sposób podania sałatki
Słodka sałatka owocowa może być także dodatkiem do domowych gofrów, puszystych naleśników albo tradycyjnych lodów. Ponadto sałatka owocowa może być urozmaicona ugotowanym białym ryżem albo płatkami owsianymi. Każda z tych propozycji będzie świetnym deserem na upalne dni.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: