Orzechy włoskie będą świeże przez kilka lat. Zrób jedną rzecz, a zachowają smak

kobieta.gazeta.pl 2 dni temu
Jesień to czas zbiorów, ale też wyzwanie dla domowej spiżarni. Źle przechowywane orzechy potrafią spleśnieć lub stracić swój aromat. A wystarczy jeden prosty trik, by zachowały świeżość choćby przez kilka sezonów.
Orzechy włoskie to nie tylko pyszna przekąska, ale też bogactwo składników odżywczych. Zebrane we właściwym momencie mogą posłużyć nam przez wiele miesięcy – o ile zadbamy o ich przechowywanie. Choć wiele osób trzyma je po prostu w spiżarni, nie zawsze to wystarczy. Przedstawiamy skuteczne sposoby na to, by orzechy zachowały smak i wartości na dłużej.


REKLAMA


Zobacz wideo Orzechy włoskie. Choć są kaloryczne, wcale nie tuczą


Jak przechowywać orzechy włoskie? Będą doskonałe przez wiele miesięcy
Suche i oczyszczone orzechy włoskie w skorupkach można przechowywać spokojnie przez wiele miesięcy, jeżeli zapewnimy im odpowiednie warunki. Najlepiej będzie umieścić je w dużych skrzyniach, gdzie będą luźno ułożone. Przygotowane w ten sposób powinny znaleźć się w chłodnym, przewiewnym i zaciemnionym miejscu. Wówczas pleśń nie będzie im straszna, a wręcz zachowają doskonały smak i konsystencję. Nie każdy jednak wie, iż orzechy włoskie można również mrozić. Wystarczy pozbyć się skorupek oraz łupin i popakować orzechy w woreczki strunowe. Tak przygotowane można ułożyć w zamrażarce, gdzie zachowają wszystkie walory choćby przez dwa lub trzy lata.


Co daje jedzenie orzechów włoskich? Świetnie smakują nie tylko jako przekąska
Orzechy włoskie są nie tylko bardzo smaczne, ale także pełne wyjątkowych adekwatności, dlatego warto włączyć je do swojej codziennej diety. Pełne są białka, błonnika oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. To również doskonałe źródło potasu, magnezu, fosforu oraz kwasu foliowego. Zawierają także witaminę E. Można jeść je na surowo jako zdrową przekąskę, ale świetnie sprawdzą się również jako dodatek do ciast i deserów. Wyśmienicie smakują też dodane do dań na słono jako element sałatek, sosów, a choćby gulaszy. Warto również posiekać orzechy włoskie i udekorować nimi dania np. posypując nim makaron.
Idź do oryginalnego materiału