Orzechy pekan na zdrowie. Pomagają obniżyć cholesterol, ale trzeba zachować umiar. Ile mają kalorii?

g.pl 1 tydzień temu
Zdjęcie: Zigres / iStock


Orzechy pekan to prawdziwa bomba witamin i minerałów. W poszukiwaniu odżywczej przekąski warto sięgnąć po orzechy pekan i ich niezwykłe adekwatności. Sprawdź korzyści dla zdrowia oraz przepis pieczone orzechy krok po kroku.
Pekan to orzech z gatunku drzew hikorowych, które rosną na terenie północnego Meksyku i na południu Stanów Zjednoczonych. Witaminy, białko, błonnik, cała gama zdrowych tłuszczów oraz niska zawartość węglowodanów sprawiają, iż pekany to bardzo dobry pomysł na smaczną i pożywną przekąskę. Więcej na temat orzechów pekan i ich adekwatności znajdziesz w dalszej części artykułu.


REKLAMA


Zobacz wideo Ciasto z jabłkami i polewą serową z orzechami pekan


Orzechy pekan - adekwatności
Witaminy i minerały zawarte w orzechach pekan mają bardzo pozytywny wpływ na cały organizm. Zapewniają wsparcie dla układu nerwowego, lepszy wzrok, mocne zęby, mięśnie i kości - tych korzyści jest całe mnóstwo. Jakie dokładnie wartościowe składniki znajdziemy w tych orzechach?
Pekan - lista witamin i minerałów


witamina A
żelazo
witamina E
wapń
fosfor
cynk
magnez
mangan
kwas foliowy
niacyna
ryboflawina
tiamina
witamina B6


Pekany i ich konkretne oddziaływanie na zdrowie
Pekany włączone w naszą dietę mogą pomóc obniżyć ciśnienie krwi oraz poziom złego cholesterolu. To ma bezpośrednie przełożenie na mniejsze ryzyko wystąpienia udaru czy zawału serca. Orzeszki pekan poprawiają też układ krążenia oraz pomagają ustabilizować cukrzycę, niski indeks glikemiczny nie wywołuje bowiem skoków cukru we krwi. Obecne w pekanach tłuszcze omega-3 skutecznie łagodzą bóle stawów i stany zapalne. Witamina A, C oraz cynk wspierają układ odpornościowy. Kwas foliowy chroni przed zmianami w DNA, które mogą przyczynić się do rozwoju choroby nowotworowej.


Orzechy pekan - ile mają kalorii?
Osoby na diecie redukcyjnej i podobnych dietach na pewno interesuje ile kalorii i składników odżywczych zawiera pojedyncza porcja orzechów pekan. Niestety nie mamy dobrych wieści, bo pekany, tak samo jak inne orzechy, są bardzo kaloryczne. 100 gramów tego produktu dostarcza organizmowi około:


691 kcal
9,2 g białka
72 g tłuszczu
13,9 g węglowodanów
9,6 g błonnika
4 g cukru


Orzechy pekan pieczone - przepis krok po kroku
W celu wydobycia smaku oraz zwiększenia uczucia chrupkości orzechy pekan warto podpiec w piekarniku. Można je później dodać do ciasta lub potraktować jako przekąskę. Najlepszy rezultat uzyskamy zapiekając połówki w całości.


Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 180 stopni C.
Połówki orzechów układy na folii rozłożonej na blaszce do pieczenia.
Pieczemy pekany około 10 minut, do momentu aż orzechy staną się rumiane.
Po upływie 5 minut połówki orzechów przewracamy na drugą stronę.


Orzechy pekan można też podsmażyć na patelni, którą należy ustawić na średni ogień. Łuskamy pekany i pozbywamy się skorupek, "gołe" orzechy wrzucamy na rozgrzaną patelnię. W międzyczasie orzechy mieszamy, aby uniknąć przypalenia. Po około 5 minutach orzechy powinny być już gotowe. Można nimi dekorować ciasto lub ułożyć na desce serów w formie smacznej i oryginalnej przekąski dla gości lub na rodzinny wieczór filmowy.
Idź do oryginalnego materiału