Sezon na orzechy włoskie trwa w najlepsze. To właśnie teraz te smakowite kąski rozpieszczają nasze podniebienia najbardziej. Zanim jednak zaczniemy się nimi rozkoszować, najpierw musimy wykonać ciężką pracę, którą jest rozłupywanie skorupek. Po wykonaniu tego zadania trzeba również zmierzyć się z cieniutką skórką, którą są pokryte soczyste młode orzechy. Niektórzy rezygnują z tej czynności, ale warto się jej pozbyć. Obecność tej powłoczki znacząco wpływa na smak orzechowej przekąski. Na szczęście to zadanie nie jest tak mozolne jak rozgniatanie twardych łup. Można sobie je ułatwić na wiele sposobów.
REKLAMA
Zobacz wideo "Wiedźmin – sezon 4." [ZWIASTUN]
Moczenie orzechów włoskich. Chcąc pozbyć się skórki, pamiętaj o misce z wodą
Po wyłuskaniu orzechów ze skorupki trudno oprzeć się pokusie natychmiastowego pochłonięcia tych smacznych kąsków. Na szczęście na straży naszego łakomstwa stoi gorzkawa powłoka, którą okryte są jądra. Zatem zanim zaczniemy się nimi zajadać, najpierw pozbądźmy się tego niechcianego elementu. Niektórzy robią to, używając nożyka. Zabieg ten polega na zeskrobaniu cieniutkiej skórki. Niestety jest to bardzo mozolna praca, ponieważ młode osobniki są bardzo mocno przytwierdzone do tej osłonki. Istnieje jednak kilka sposobów, które skutecznie pozwalają je od siebie odseparować. Niezależnie od tego, jaki trik wybierzesz, zawsze będzie potrzebna miska z wodą.
Zobacz też: Masło jest zawsze miękkie i nie jełczeje. Tak przechowują je Francuzi
Najszybszym sposobem na pozbycie się skórki z orzechów jest włożenie ich do miski wypełnionej ciepłą wodą i wstawienie do mikrofali na 5-10 minut. Kiedy napój zacznie bulgotać, wyłącz urządzenie, wyciągnij orzechy, odsącz z wody i osusz. Użyj ręcznika papierowego, aby zdjąć z nich powłokę, która bez większego problemu powinna odchodzić. o ile nie masz mikrofali, możesz wykonać ten sam trik, używając piekarnika. Rozgrzej maszynę do 200 stopni Celsjusza i grzej orzechy w misce przez ok. 15 minut. Później zastosuj podobny schemat działania co w przypadku mikrofali.
Skutecznym sposobem jest również namoczenie orzechów w gorącej wodzie przez ok. 30 minut. Po tym czasie należy wyłowić jądra i wrzucić je na rozgrzaną patelnię, gdzie należy poddać je procesowi prażenia przez 3-4 minuty. Tego typu obróbka termiczna sprawi, iż łupinki same zaczną odpadać, a do naszej dyspozycji pozostanie sam słodkawy owoc orzechowca. Osoby, które są zwolennikami metody ściągania skórki nożykiem, mogą natomiast pomóc sobie poprzez szybkie sparzenie jąder. Zalej orzechy wrzątkiem i po 2-3 minutach wyciągnij je z kąpieli. Gorzki obłoczek delikatnie się odseparuje od owocu i ściągnięcie go będzie dużo łatwiejsze. Żeby twoja praca nie poszła na marne, pamiętaj o odpowiednim przechowywaniu orzechów.
Jak przechowywać orzechy włoskie? Zadbaj, aby do pojemnika nie dostawało się powietrze
Przechowywanie orzechów włoskich wcale nie należy do skomplikowanych zadań. Musisz pamiętać o tym, aby zabezpieczyć je przed wilgocią i szkodnikami. W tym zadaniu pomogą ci szczelnie zamykane szklane pojemniki, które najlepiej trzymać w chłodnym, suchym miejscu, jakim jest np. spiżarnia. o ile masz wolne miejsce w lodówce, tam również możesz umieścić pojemnik z orzechami. Jesienne dary można tak przechowywać od 6 do 12 miesięcy i wciąż będą smakować jak świeżo wyłuskane ze skorupki. Na wypadek, gdybyś nie był w stanie spożytkować ich od razu, możesz zamrozić orzechy. W ten sposób wydłużysz ich okres przydatności do 2 lat.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.