Oryginalny bigos z kiszonej kapusty. Jeden składnik zapewnia wyjątkowy smak. Przepis na pyszny i sycący bigos na obiad

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Arfo/Getty Images


Domowy bigos z kiełbasą to pomysł na sycący i smaczny obiad. Mam dla ciebie sprawdzony przepis na bigos z kiszonej kapusty, którego smak wzbogaca jeden nieoczywisty składnik. Twoi bliscy będą zachwyceni. Sprawdź, jaki jest smaczny i wypróbuj to pyszne danie z kapusty.

Spis treści

  • Danie z kiszonej kapusty. Sprawdzony przepis
  • Przepis na bigos z kapusty kiszonej
  • Jak zrobić bigos z kapusty kiszonej?
  • Kapusta kiszona na bigos

Danie z kiszonej kapusty. Sprawdzony przepis

Masz ochotę na pyszny bigos z kapusty kiszonej? Polecam niezawodny i bardzo łatwy w wykonaniu przepis, który swój wyjątkowy aromat zawdzięcza powidłom śliwkowym. Zastąpią one wędzone śliwki, przełamią kwaśność kapusty i dodadzą słodyczy.

Zobacz w galerii, jak przygotować bigos z kapusty kiszonej.

Przepis na bigos z kapusty kiszonej

czas przygotowania: ok. 2 godziny
porcja: dla 4-5 osób
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej,
  • 300 g kiełbasy,
  • 400 g mięsa wieprzowego,
  • 1 cebula,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • 6 ziaren czarnego pieprzu,
  • 2 łyżki powideł śliwkowych,
  • szczypta soli,
  • szczypta majeranku,
  • 3 suszone grzybki.

Danie z kiszonej kapusty. Sprawdzony przepis

Masz ochotę na pyszny bigos z kapusty kiszonej? Polecam niezawodny i bardzo łatwy w wykonaniu przepis, który swój wyjątkowy aromat zawdzięcza powidłom śliwkowym. Zastąpią one wędzone śliwki, przełamią kwaśność kapusty i dodadzą słodyczy.

Zobacz w galerii, jak przygotować bigos z kapusty kiszonej.

Przepis na bigos z kapusty kiszonej

czas przygotowania: ok. 2 godziny
porcja: dla 4-5 osób
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej,
  • 300 g kiełbasy,
  • 400 g mięsa wieprzowego,
  • 1 cebula,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • 6 ziaren czarnego pieprzu,
  • 2 łyżki powideł śliwkowych,
  • szczypta soli,
  • szczypta majeranku,
  • 3 suszone grzybki.

Fasolka po bretońsku na obiad. Przepis dla 6 osób za 20 złotych

Fasolka po bretońsku to sycące i łatwe do zrobienia danie, które przygotujesz w jedyne 15 minut i ugotujesz w godzinę. Dodatek wyrazistych przypraw sprawia, iż danie smakuje wyśmienicie. Do tego jest…

Katarzyna Puczyńska

Jak zrobić bigos z kapusty kiszonej?

  1. Zacznij od odciśnięcia kapusty kiszonej. jeżeli jest bardzo kwaśna, możesz ją przepłukać.
  2. Kapustę zalej wodą (do poziomu kapusty). Gotuj na wolnym ogniu 45 min.
  3. Suszone grzyby dokładnie wypłucz, zalej wrzącą wodą i poczekaj chwilę, aż zmiękną. Pokrój i dodaj do kapusty.
  4. Kiełbasę obierz ze skórki. Pokrój mięso.
  5. Posiekaj cebulę i podsmaż na oleju. Dodaj pokrojone mięso i kiełbasę. Podsmaż i dodaj do kapusty.
  6. Dopraw całość przyprawami i powidłami śliwkowymi.
  7. Duś jeszcze ok. 30 min, pod przykryciem, na małym ogniu do miękkości wszystkich składników.

Zobacz także: Wyrazista papryka faszerowana z piekarnika – sposób na prosty i pyszny obiad. Poznaj przepis na paprykę faszerowaną mięsem mielonym z indyka

Kapusta kiszona na bigos

Bigos z kapusty kiszonej to prawdziwy przysmak. Najlepszy smak bigosu uzyskuje się dzięki długiemu, kilkukrotnemu podgrzewaniu i duszeniu. Niektórzy kucharze podlewają bigos odrobiną czerwonego wina, by uszlachetnić jego smak.

Pyszna kapusta kiszona od lat gości w polskiej kuchni, ze względu na swój niepowtarzalny smak, dostępność i liczne adekwatności prozdrowotne. To prawdziwa bomba witaminowa. Kapusta kiszona dostarcza nam wielu cennych składników mineralnych, ma dużo witaminy C oraz witaminy A i witamin z grupy B. Jej zalety zdrowotne to m.in. korzystny wpływ na układ pokarmowy i naszą odporność. Dodatkowo kapusta kiszona jest niskokaloryczna, ponieważ w 100 g kapusty jest tylko 19 kcal.

Zobacz także: Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym. Przepis na obiad dla zabieganych

Oryginalny bigos z kiszonej kapusty. Jeden składnik zapewnia...

+9 Zobacz galerię

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału