Oryginalne kotlety po zbójnicku. Sycący posiłek dla całej rodziny. Wypróbuj sprawdzony przepis na schabowe inaczej

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Kotlety po zbójnicku to wyśmienite danie, które z powodzeniem możesz podać na co dzień i od święta. Z naszym przepisem przygotujesz je bez trudu. Wystarczy zapiec schabowe z wyrazistym farszem i serem. Ważna jest także odpowiednia panierka. Sprawdź, jakie są smaczne i soczyste. Wypróbuj przepis na schabowe inaczej.

W skrócie:

  • Schabowe inaczej. Sprawdzony przepis na obiad z mięsem
  • Przepis na kotlety po zbójnicku
  • Jak zrobić kotlety schabowe po zbójnicku?

Schabowe inaczej. Sprawdzony przepis na obiad z mięsem

Znudziły ci się zwykłe schabowe? Polecam oryginalny przepis na kotlety po zbójnicku. To usmażone mięso w delikatnie pikantnej panierce, zapieczone z farszem i żółtym serem. Danie jest wyraziste w smaku, sycące i idealne zarówno na co dzień jak i na specjalne okazje czy imprezę. Przygotowanie takiego obiadu nie powinno sprawić ci trudności. Kotlety możesz podać np. z frytkami lub pieczonymi ziemniakami i surówką.

Zobacz w galerii, jak zrobić kotlety po zbójnicku.

Przepis na kotlety po zbójnicku

Czas przygotowania: ok. 1 godzina
Porcja na: 4 kotlety
Poziom trudności: średni

Składniki:

  • 4 kawałki schabu o grubości ok. 1 cm,
  • 400 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 1 papryka słodka lub ostra,
  • 50 g żółtego sera np. gouda,
  • olej lub smalec do smażenia,
  • szczypiorek do posypania,
  • szczypta soli i pieprzu,

panierka:

  • 1 jajko,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki,
  • ok. 1/3 łyżeczki ostrej papryki.

Schabowe inaczej. Sprawdzony przepis na obiad z mięsem

Znudziły ci się zwykłe schabowe? Polecam oryginalny przepis na kotlety po zbójnicku. To usmażone mięso w delikatnie pikantnej panierce, zapieczone z farszem i żółtym serem. Danie jest wyraziste w smaku, sycące i idealne zarówno na co dzień jak i na specjalne okazje czy imprezę. Przygotowanie takiego obiadu nie powinno sprawić ci trudności. Kotlety możesz podać np. z frytkami lub pieczonymi ziemniakami i surówką.

Zobacz w galerii, jak zrobić kotlety po zbójnicku.

Przepis na kotlety po zbójnicku

Czas przygotowania: ok. 1 godzina
Porcja na: 4 kotlety
Poziom trudności: średni

Składniki:

  • 4 kawałki schabu o grubości ok. 1 cm,
  • 400 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 1 papryka słodka lub ostra,
  • 50 g żółtego sera np. gouda,
  • olej lub smalec do smażenia,
  • szczypiorek do posypania,
  • szczypta soli i pieprzu,

panierka:

  • 1 jajko,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki,
  • ok. 1/3 łyżeczki ostrej papryki.

Nie tylko schabowy. Polecamy 9 przepisów na smażone kotlety

Jak zrobić najlepsze smażone kotlety? Mamy na to 9 sprawdzonych przepisów. To m.in. kotlety po zbójnicku zapiekane z pysznym farszem, delikatne sznycelki z indyka i rewelacyjne kotlety mielone…

Katarzyna Puczyńska

Jak zrobić kotlety schabowe po zbójnicku?

Przygotowanie mięsa:

  1. Kawałki schabu o grubości ok. 1 cm rozbij tłuczkiem.
  2. Posyp mięso solą i pieprzem.
  3. Weź dwa naczynia: do pierwszego wsyp bułkę tartą i mąkę pszenną, wymieszaj.
  4. Do drugiego naczynia wbij jajko, wsyp słodką i ostrą paprykę i wymieszaj widelcem.
  5. Panieruj kotlety najpierw w jajku, a później w bułce z mąką.
  6. Smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

Przygotowanie kotletów po zbójnicku:

  1. Pieczarki umyj, oczyść i pokrój na plasterki.
  2. Cebulę obierz i pokrój w piórka.
  3. Paprykę umyj i usuń z niej nasiona. Pokrój w kostkę.
  4. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, podsmaż pieczarki, cebulę i paprykę. Posyp szczyptą soli i pieprzu.
  5. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu do zapiekania ułóż usmażone kotlety.
  6. Wyłóż na kotlety podsmażone warzywa, a wierzch przykryj startym serem.
  7. Wstaw kotlety do nagrzanego na 180 stopni piekarnika. Wyjmij, jak tylko ser się ładnie zapiecze (po ok. 15 minutach).
  8. Podawaj kotlety po zbójnicku na ciepło, posypane posiekanym szczypiorkiem.

Apetyczne kotlety po zbójnicku. Sycący obiad dla smakoszy wi...

+16 Zobacz galerię

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału