Oryginalne kotlety po zbójnicku. Idealne danie na rodzinny obiad lub imprezę. Wypróbuj przepis na schabowe inaczej

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Kotlety po zbójnicku to popularne, sycące danie obiadowe, które bez trudu przygotujesz samodzielnie w domu. Soczyste schabowe wystarczy zapiec z wyrazistym farszem z pieczarek i cebuli. Bardzo ważna jest odpowiednia panierka. Całość uzupełnia apetycznie chrupiący żółty ser. Sprawdź, jakie to smaczne i wypróbuj przepis na schabowe inaczej.

Schabowe inaczej. Sprawdzony przepis na obiad z mięsem

Znudziły ci się zwykłe schabowe? Polecam oryginalny przepis na kotlety po zbójnicku. To usmażone mięso w delikatnie pikantnej panierce, zapieczone z farszem i żółtym serem. Danie jest wyraziste w smaku, sycące i idealne zarówno na co dzień jak i na specjalne okazje czy imprezę. Przygotowanie takiego obiadu nie powinno sprawić ci trudności. Kotlety możesz podać np. z frytkami lub pieczonymi ziemniakami i surówką.

Zobacz w galerii, jak zrobić kotlety po zbójnicku.

Przepis na kotlety po zbójnicku

czas przygotowania: ok. 1 godzina
porcja na: 4 kotlety
poziom trudności: średni

Składniki:

  • 4 kawałki schabu o grubości ok. 1 cm,
  • 400 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 1 papryka słodka lub ostra,
  • 50 g żółtego sera np. gouda,
  • olej lub smalec do smażenia,
  • szczypiorek do posypania,
  • szczypta soli i pieprzu,

panierka:

  • 1 jajko,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki,
  • ok. 1/3 łyżeczki ostrej papryki.

Nie tylko schabowe. Zobacz 7 przepisów na obiad ze schabu

Schab na obiad zawsze się sprawdzi. Podpowiadamy 7 przepisów na pyszne, sycące i popisowe dania z tym mięsem. To m.in. wyśmienite roladki schabowe ze szpinakiem oraz bardzo prosty gulasz ze schabu i…

Katarzyna Puczyńska

Jak zrobić kotlety schabowe po zbójnicku?

Przygotowanie mięsa:

  1. Kawałki schabu o grubości ok. 1 cm rozbij tłuczkiem.
  2. Posyp mięso solą i pieprzem.
  3. Weź dwa naczynia: do pierwszego wsyp bułkę tartą i mąkę pszenną, wymieszaj.
  4. Do drugiego naczynia wbij jajko, wsyp słodką i ostrą paprykę i wymieszaj widelcem.
  5. Panieruj kotlety najpierw w jajku, a później w bułce z mąką.
  6. Smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

Przygotowanie kotletów po zbójnicku:

  1. Pieczarki umyj, oczyść i pokrój na plasterki.
  2. Cebulę obierz i pokrój w piórka.
  3. Paprykę umyj i usuń z niej nasiona. Pokrój w kostkę.
  4. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, podsmaż pieczarki, cebulę i paprykę. Posyp szczyptą soli i pieprzu.
  5. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu do zapiekania ułóż usmażone kotlety.
  6. Wyłóż na kotlety podsmażone warzywa, a wierzch przykryj startym serem.
  7. Wstaw kotlety do nagrzanego na 180 stopni piekarnika. Wyjmij, jak tylko ser się ładnie zapiecze (po ok. 15 minutach).
  8. Podawaj kotlety po zbójnicku na ciepło, posypane posiekanym szczypiorkiem.

Oryginalne kotlety po zbójnicku. Idealne danie na rodzinny o...

+16 Zobacz galerię

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału