Oprócz bułki tartej, do mielonych dodaj jeszcze jeden składnik. Będą soczyste i miękkie

dompelenpomyslow.pl 1 miesiąc temu

Czy lubicie czasem eksperymentować w swojej kuchni i próbować ulepszać znane wam dobrze przepisy? jeżeli tak, to ten pomysł jest zdecydowanie dla was. Kotlety mielone są bardzo proste w przygotowaniu. Potrzebujemy mięsa mielonego, cebuli, przypraw, bułki tartej i suchej bułki namoczonej w mleku. Tak robimy je zazwyczaj, ale w tym artykule przedstawimy wam pewną modyfikację przepisu, która sprawi, iż kotlety będą jeszcze bardziej soczyste i mięciutkie.

Dlaczego warto dodać kaszy manny do kotletów mielonych?

Jeśli jeszcze nigdy tego nie próbowaliście, to zdecydowanie warto sprawdzić ten trik. Kasza manna nie jest standardowym dodatkiem do kotletów mielonych, ale jeżeli użyjecie jej w swoim przepisie, to wasze kotlety będą jeszcze smaczniejsze. Zachowają wewnątrz więcej wilgoci, która nie wyparuje podczas smażenia, a zaabsorbuje ją kasza manna. Mięso będzie delikatniejsze i bardziej zwarte. Kotlety będą wydawać się bardziej puszyste.

Nie musi jej być dużo! Wystarczą 2-3 łyżki na pół kilograma mięsa. Oczywiście jako dodatek, poza standardowymi składnikami kotletów mielonych. Przed smażeniem warto też chwilę zaczekać, aby kasza miała szansę zadziałać i wchłonąć część wilgoci.

Jak smażyć kotlety mielone, aby nie wysychały i nie wchłaniały tłuszczu?

Pamiętać musimy również o odpowiednim smażeniu mielonych. Po pierwsze, olej musi być dobrze rozgrzany. Dzięki temu mięso szybciej się zetnie, skórka zrobi się gwałtownie chrupiąca i tym samym zachowa wilgoć wewnątrz. Kotlety dzięki temu nie będą suche.

Wchłoną przy okazji też mniej tłuszczu. Pamiętajcie też o tym, aby nie smażyć zbyt wielu kotletów jednocześnie. jeżeli położysz ich za dużo na patelni, temperatura oleju mocno spadnie.

Idź do oryginalnego materiału