
fot. Urząd Marszałkowski Województwa OpolskiegoW tym roku opolscy producenci przywieźli z poznańskich targów „Smaki Regionów” aż siedem nagród w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”. Zdobyli również wyróżnienia, medale i nagrody za kultywowanie tradycji kulinarnych.
Perły otrzymali:
– KGW Kijów za Sandacza z Jeziora Otmuchowskiego;
– Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Oleśnie za Klinek ser twarogowy tłusty w solance;
– Gospodarstwo „Kozia Ferma Wysoka” za Ser kozi wędzony „Dymiona Koza”;
– KGW Sołectwo Winiary – Głogówek za Piernik z latwergą;
– KGW Bogdanowice za Tort Pani Rejentowej – weselny;
– KGW w Chróścinie za Cykatę z rabarbaru;
– KGW Grocholub za Grochówkę na szpeku i Karminadle.
Wydarzeniu towarzyszyło też wręczenie „Kluczy do Polskiej Spiżarni” – dla osób lub organizacji i instytucji szczególnie zasłużonych dla ochrony dziedzictwa kulinarnego i rozwoju rynku produktów regionalnych i tradycyjnych.
Klucz do Polskiej Spiżarni odebrała Maria Magosz z Cukierni Magosz w Krapkowicach. A pomarańczówka z tej cukierni zdobyła Medal Targów Smaki Regionów. Opolanie otrzymali także dwa wyróżnienia dla produktów: Miód lipowy z Pasieki zapylone oraz Opa zdrzały ser kozi dojrzewający z Koziej Fermy Wysoka.
oprac. DGZ










