Opolski Festiwal Smaków 2023. Przepyszna impreza trwa do niedzieli w Opolu

opolska360.pl 1 rok temu

Opolski Festiwal Smaków 2023. Jest przepysznie!

Opolski Festiwal Smaków 2023 to jedna z topowych imprez regionalnych. Od 14 lat przyciąga fanów lokalnych produktów, a także propagatorów zdrowego odżywiania i stylu życia. A temu wszystkiemu towarzyszy dobra zabawa i akcenty muzyczne.

Nie inaczej jest w tym roku. Na placu Kopernika od piątku 25 sierpnia można skosztować nie tylko opolskich specjałów podczas jarmarku produktów regionalnych.

Przy stoiskach znajdziemy m.in. chleby, miody, przetwory, przyprawy, sery czy wędliny. Na fanów imprezy czekają także rozmaite smaki chałwy, zagranicznych słodyczy czy szeroka paleta piw rzemieślniczych. Dla siebie znajdą coś także miłośnicy rękodzieła czy pięknej i sławnej na cały kraj ceramiki z Tułowic. Można wypatrzeć prawdziwe perełki.

Tradycyjnie Opolski Festiwal Smaków oferuje interesujący wybór dla amatorów jedzenia z food trucków. Dlatego też w tym roku organizatorzy zadbali by można było skosztować dań z różnych zakątków świata. Na przykład kuchni amerykańskiej, greckiej, meksykańskiej. A choćby japońskiej. Mimo interesującego wyboru odstraszać mogą ceny. Za hamburgera trzeba zapłacić ok. 30-40 zł, za różne wariacje greckiej pity ok. 30-38 zł. Zaś za burrito wywodzące się z Meksyku – od 35 do choćby 50 zł.

Pokazy gotowania i degustacje

Na głównej scenie imprezy można oglądać pokazy gotowania, które kończą się degustacją publiczności. Dziś opolan przyciągnął Kuba Tomaszczyk. Gość opolskiej imprezy zasłynął zwycięstwem Master Chefa. A siedem lat temu startował w pierwszej edycji MasterChefa Juniora.

Opolski Festiwal Smaków 2023 cieszył się w sobotę niezłą frekwencją. A szczególnie kolejki ustawiały się do degustacji potraw. / Fot. Anna Konopka

Mimo to Opolski Festiwal Smaków 2023, to nie tylko pyszne jedzenie. Organizatorzy zadbali m.in. o najmłodszych, którzy świetnie się bawią podczas warsztatów. Podczas sobotnich spotkaliśmy m.in. Alinę Kobęcę z córeczką, która do Opola przyjechała z Radomska.

– Odwiedzamy w Opolu rodzinę i przy okazji smakujemy lokalnych przysmaków. Po warsztatach idziemy na stanowisko z świeżym chlebem – zdradza pani Alina i dodaje, iż opolska impreza to strzał w dziesiątkę. – Żałuję, iż u nas w Radomsku nie ma podobnego wydarzenia – dodaje.

Z jakimi smakami kojarz jej się Opole i Opolszczyzna? – Oczywiście przede wszystkim z śląską roladą! – śmieje się.

Natomiast warsztatami zachwycona była w sobotę 7-letnia Lilianna.

– My tu robimy prawdziwe gofry – podkreśla dziewczynka. – Będą przyozdobione malinami i bitą śmietaną. Jest super! – cieszy się.

Z kolei na stoisku obok można było zgłębiać sztukę lukrowania pierników.

Opolski Festiwal Smaków 2023. Co w programie w niedzielę?

  • 12.00 – 18.00 – Jarmark Produktów Regionalnych, Piwa Rzemieślnicze, Food Trucki
  • 12.00 – 15.00 – Gotowanie z szefem Restauracji Hotelu Mercure Opole – Radkiem Bebekiem: Żurek na maślance.
  • 12.00 – 17.00 – Warsztaty: Zdrowa kuchnia dla wszystkich!
  • 13.00 – 17.00 – Warsztaty: Zabawy z woskiem pszczelim
  • 13.00 – 17.00 – Gotowanie z Karolem Kus (kanał „Masz to w lesie”) na wielkiej patelni
  • 15.00 – 18.00 – Gotowanie z szefem restauracji Opolanka – Marcinem Klichem: Mus z chałwy, przecier z czarnej porzeczki i ciasto parzone.
  • 15.00 – 18.00 – Gotowanie z Adrianem Feliksem (Top Chef): Curry drobiowe z trawą cytrynową i kus kusem z kalafiora
  • 15.00 – 15.30 – Panel dyskusyjny: Pszczoły to sól ziemi – bez nich nie przeżyjemy.
  • 16.00 – 16.30 – Panel dyskusyjny: Las w życiu codziennym.
  • 18.00 – 21:00 – Koncerty finalistów Craft Music City

Czytaj: Międzynarodowa koprodukcja Opola, Krakowa i Madrytu w „Kochanowskim”. Tematem eutanazja

Idź do oryginalnego materiału