Odpowiednia segregacja śmieci to lepiej uporządkowane odpady, a co za tym idzie lepszy surowiec do recyklingu. W efekcie przyczyniamy się do zmniejszenia zużycia surowców naturalnych, poprawy warunków do życia zarówno dla ludzi, jak i roślin oraz zwierząt. Plastikowe opakowania są częstym surowcem, wykorzystywanym m.in. do pakowania mięsa. Umieszczenie ich w prawidłowym pojemniku na śmieci wciąż jest problematyczne dla wielu osób.
REKLAMA
Zobacz wideo Polacy mają problem z lekomanią? [SONDA]
Gdzie wyrzucać opakowania po mięsie? Wiele osób postępuje błędnie
Mięso kupowane w sklepach spożywczych najczęściej pakowane jest w worki próżniowe czy foliowe. Przy okazji zakupów przy stoiskach mięsnych, otrzymujemy produkt zawinięty w papier pergaminowy lub woskowy. Warto pamiętać, iż niezależnie z jakim opakowaniem mamy do czynienia, każde z nich wcześniej miało kontakt z substancjami organicznymi, takimi jak krew czy tłuszcz. Z uwagi na te zabrudzenia, nie mogą więc być wyrzucane do pojemników na tworzywa sztuczne, choćby jeżeli są wykonane z plastiku. Należy umieścić je w pojemniku na odpady zmieszane.
Gdzie wyrzucić tackę styropianową po mięsie? Niektórzy robią to źle
Wiele osób popełnia błąd, umieszczając je w żółtych kontenerach, przeznaczonych na metale i tworzywa sztuczne. Styropianowe tacki oraz znajdujące się zwykle na nich pochłaniacze również należy umieścić w pojemniku na śmieci zmieszane. Z uwagi na zabrudzenia klasyfikowane są jako odpady zanieczyszczone. Warto pozbyć się jednak wcześniej z ich powierzchni większych resztek mięsa. jeżeli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Opakowania mięsaOtwórz galerię